Foto: overhemden.com
Zakelijk/ondernemen

De pasvorm van een overhemd. Welke heb jij?

  Zakelijk

Wist je dat er tegenwoordig wel zes verschillende pasvormen zijn voor heren overhemden? Vroeger bestond er eigenlijk maar één pasvorm en dat is het rechte model. Benieuwd naar alle pasvormen en welke jou het beste past? En wat zijn de verschillen tussen deze overhemden pasvormen? Lees dan snel verder!

Vijf overhemd pasvormen

Een pasvorm wordt ook wel een 'fit' genoemd. In totaal bestaan er anno 2019 vijf overhemden fits. Het verschil tussen de pasvormen heeft te maken met de taillering en bouw van het lichaam. De taillemaat van een recht model (oorspronkelijke vorm) en zeer sterk getailleerde shirt kan wel 20 á 30 cm verschillen. Hieronder vind je alle pasvormen gerangschikt op de mate van taillering.

 • Comfort fit (recht model, soms met extra buikruimte)
 • Regular fit (bijna recht model)
 • Modern fit (licht getailleerd)
 • Slim fit (sterk getailleerd)
 • Super slim fit (zeer sterk getailleerd)
   

Het ontstaan van al deze pasvormen

Vroeger werden enkel overhemden gedragen met een recht model. Door Italiaanse invloeden (naar men zegt) ontstond een behoefte naar meer getailleerde varianten. Overigens werd een taillering al soms door een kleermaker aangemaakt door het inzetten van een coupenaad. Getailleerde overhemden sluiten beter aan om het lichaam en daarmee behoud je de vorm van je lichaam in de kleding – dit ziet er over het algemeen beter uit. Enkele merken hebben deze beweging heel serieus genomen en dit resulteerde in alle variaties in de taillering. Met name voor sportieve en getrainde mannen was het rechte model een probleem. Een te groot overhemd heeft namelijk een slordige uitstraling. Met de nieuwe pasvormen ontstaat een fit voor iedere man, of liever gezegd iedere bouw (Tip! lees meer over ectomorph, mesomorph en endomorph).

Kies de Juiste Pasvorm

Nu er zoveel pasvormen bestaan is het soms moeilijk kiezen. Je kiest nu niet alleen op basis van de juiste boordmaat, maar ook op basis van de pasvorm.

Met onderstaande stappenplan bepaal je in no-time welke pasvorm het best bij jou past. Het is een kwestie van lichaamsmaten opmeten en vervolgens bepaal je zelf welke pasvorm het beste is.

Voorheen was de boordmaat leidend voor de maat van een overhemd. Tegenwoordig bepalen de experts de beste maat aan de hand van de pasvorm, gevolgd door de borstomvang en buikomvang. De juiste taillering voor jouw bouw wordt dan gevonden. Je meet de borstomvang en buikomvang als volgt:

1) Taille omvang - leg een meetlint vlak op de huid en meet ter hoogte van het wijdste/dikste gedeelte om de buik. Noteer de cm's.

2) Borst omvang - leg een meetlint vlak op de huid en meet ter hoogte van de oksel (onder je oksel) om de borst. Neem een kleine teug adem! Noteer de cm's.

Afhankelijk van de gemeten borst- en buikomvang, tel je er een aantal centimeter bij. Deze marge is afhankelijk van je bouw. Hoe groter/zwaarder hoe meer deze marge over het algemeen moet zijn. Vergeet niet dat overhemden immer nog een beetje krimpen én dat een overhemd mooi kan staan als je als een paspop voor de spiegel staat, maar je moet er nog wel in kunnen bewegen en achterover zitten op een stoel.

Let op! Onderstaande is gebaseerd op een zeer aangesloten fit – en dit is vaak persoonlijk. Wil jij sowieso wat meer stof om te 'bloesen' of omdat je het lekker vindt, tel dan nog eens 20-30% bovenop de onderstaande marge. Voor een iets lossere taillering wordt 6-8 cm. dan 8-10 cm. en voor een zeer losse fit zelfs 10-12 cm.

 • Bij een taille van ongeveer 90 cm → + 6 á 8 cm
 • Bij een taille van ongeveer 100 cm → + 6 á 8 cm
 • Bij een taille van ongeveer 110 cm → + 10 á 12 cm
 • Bij een taille van ongeveer 120 cm → + 12 á 14 cm
 • Bij een borstomvang van ongeveer 90 cm → + 8 cm
 • Bij een borstomvang van ongeveer 100 cm → + 8 á 10 cm
 • Bij een borstomvang van ongeveer 110 cm → + 10 á 12 cm
 • Bij een borstomvang van ongeveer 120 cm → + 12 á 14 cm
   

Waar vind ik deze persoonlijke service?

Ben je op zoek naar een mooi overhemd dat goed aansluit om je lichaam? Neem dan een kijkje bij de overhemden specialist - overhemden.com - de meeste overhemden online. En mocht je vragen hebben, dan helpen ze graag met het vinden van de juiste maat.

Meer berichten