Opening park door erelid Theo Adams. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Opening park door erelid Theo Adams. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy Chatrou-van der Sande)

HTV viert 40-jarig jubileum

  Sport

Tennisvereniging HTV heeft iets te vieren: het 40-jarig bestaan. Tijd om met voorzitter Joep de Vries terug én vooruit te blikken. "Hoe ik HTV zou omschrijven? Als de gezelligste vereniging van Helmond", zegt De Vries trots. "Veel verenigingen uit het land kwamen en komen bij ons vanwege de sfeer."

HELMOND - De vereniging zag het levenslicht in een periode waarin tennis booming was. Nederlandse spelers boekten successen en heren als Björn Borg en John McEnroe gooiden hoge ogen. Als het niet om hun spel was, dan wel om hun verschijning of gedrag. In Helmond werd in die tijd een poly-hal geplaatst (een hal die overeind blijft door de constante toevoer van lucht). Dit was de voorloper van HTV. Zakenmannen en tennisliefhebbers Theo Adams en Herman de Vries nemen de hal over en zien wel wat in een kantine. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt de Helmondse Tennis Vereniging (HTV) op 18 mei 1978 opgericht.

Vliegende start

Je kunt spreken van een vliegende start, de club heeft meteen 250 leden. Na een paar jaar wordt de poly-hal ingeruild voor een vaste hal en gaat HTV buiten verder. Er wordt een stuk land gevonden vlak naast Con Brio, waar vier gravelbanen en een paviljoen worden aangelegd. "Het ging ons voor de wind in die tijd. Onze eigen leden namen de bardiensten op zich en we hadden al snel het maximumaantal leden bereikt."

Om aan de vraag te voldoen volgen er gravelbanen en kunstgrasbanen. "Dat laatste zodat we ook in de winter konden spelen, een primeur voor Helmond en een voorbeeld voor andere verenigingen!"
Waar HTV vroeger dus aan het maximumaantal leden zat, zijn de tijden nu veranderd. Tennis heeft concurrentie van tal van andere sporten en de Nederlandse profs boeken niet veel successen meer. "Veel tennisverenigingen zitten in zwaar weer en ook wij zien dat er minder animo is. Gelukkig hebben we onze begroting altijd goed op orde gehad, maar toch is de bodem van de schatkist in zicht als het ledenaantal niet omhoog gaat. Dat is voor ons wel een zorg en we werken er samen hard aan om de jeugd weer te enthousiasmeren. Want niets is leuker dan tennis." Gelukkig blijft er ook in de toekomst oog voor de sport. "Ik ben blij dat op het nieuwe sportcentrum de Braak ruimte blijft voor deze sport."

Het waren bewogen jaren waarin groei, enthousiasme en plezier voor de sport centraal stonden. "We willen ons jubileum groots vieren, dat doen we op 19 en 20 mei. Met een receptie, een ouderwets feest, frühshoppen en het in het zonnetje zetten van de jubilarissen. We kunnen niet wachten!"

Meer berichten