Foto:
Erik de Vries

Groene oase in de stad

  Column

BLIK OP HELMOND CENTRUM

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Een paar weken geleden is het Burgemeester Geukerspark geopend. Het oude Obragasterrein is omgetoverd tot een fantastisch stadspark. Een groene oase midden in het centrum. Ik ben daar heel trots op. Welke stad heeft er vandaag de dag de mogelijkheid om midden in het centrum een park van ruim drie hectare aan te leggen? Dat is echt een zeldzaamheid! We hadden ervoor kunnen kiezen om deze plek vol te bouwen met appartementen; dat had ons een behoorlijke som geld opgeleverd. We hebben dat heel bewust niet gedaan en gekozen om te investeren in een aantrekkelijker en groener centrum.

Ik ben blij dat we dat gedaan hebben, zeker als ik zie hoe enthousiast het park door onze inwoners omarmd is. Het was er de afgelopen weken meteen al druk. Op mooie dagen wordt er volop gewandeld en de kinderen weten de waterspeelplaats goed te vinden. Een aantal ondernemers uit het centrum biedt zelfs een Burgemeester Geukerspark-picknickmand aan. Het park blijkt bovendien erg fotogeniek. Op social media heb ik al prachtige foto’s voorbij zien komen!

Een van de belangrijkste redenen om het park aan te leggen, is de klimaatverandering. U heeft het de afgelopen weken zelf weer aan den lijve ondervonden. De zomers worden heter en periodes van droogte en forse hoosbuien wisselen elkaar af. ‘Groen’ (bomen en planten) en ‘blauw’ (water) zijn belangrijk om de stad dan leefbaar te houden. In een groene omgeving is het op hete zomerdagen nog altijd minder heet dan in een omgeving van alleen maar steen en asfalt. Ook de aanwezigheid van water werkt verkoelend. En het water van zomerse hoosbuien, kan in het park gemakkelijker in de grond zakken. Maar bovenal is het park een prettige plek om te zijn. Mocht u er nog niet geweest zijn, ik kan u een bezoekje aanraden!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden