Foto: Joost van Heugten
Huub

De bal ligt bij de raad

  Column

HUUB

'De bal ligt bij Helmond Sport’. Dat was zo’n beetje het enige waar gemeenteraad én college het twee weken geleden over eens waren bij het debat over het stadiondossier. En dat is kul!

Nog nooit was het uitzicht op een nieuw stadion zo groot voor HS. Wat was het makkelijk geweest om gewoon door te gaan. Doorgaan met een plan waarvan je eigenlijk weet dat het niet haalbaar is. De eerste jaren zal het wel lukken. ‘Hou ik mooi mijn baantje en wie weet, trekt de sponsoring wel aan. Of staat er ineens een rijke Chinees of Arabier op de stoep.’ Dat had Leon Vlemmings ook kunnen denken. Niets was makkelijker dan dat.

Maar Vlemmings koos voor eerlijkheid. Dit gaat financieel niet lukken, gaf hij aan. Stel dat hij dat niet had gedaan. Stel dat hij de lijn van ex-voorzitter Frans Stienen had gevolgd. Wat dan? Dan hadden we over vijf tot tien jaar een sportcampus gehad met een leeg, ongebruikt stadionnetje als ‘bruisend’ hart. En iedereen had gezegd: die Leon Vlemmings, die wist dat het niet kon, maar toch ging hij door.

Niet Helmond Sport, niet wethouder Van Dijk, maar de raad zelf is nu aan zet. De huidige kaders maken de bouw van een rendabel stadion onmogelijk. De keuze is simpel: er moet meer geld bij (en dat kan, ook binnen de Europese regels) óf er moet meer ruimte komen voor particuliere investeerders. Dat laatste betekent ook dat er minder verkrampt gekeken moet worden naar aanvullende functies rondom of op de campus zoals woningbouw en commercie.

Helmond Sport heeft, te laat, dat wel, een dapper besluit genomen door eerlijkheid te verkiezen boven opportunisme. Daarmee heeft de club de bal teruggespeeld naar de raad. Daar ligt die nu. En nergens anders.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden