Foto:
Huub

Toine is een clown

  Column

HUUB

Ik kreeg afgelopen week zomaar even de neiging om dat beeld van die kat, aan het Havenplein, van zijn sokkel te trekken. Niet omdat die kat racistisch is, wel omdat ik de maker van het beeld de naam ‘Helmonder’ zou willen ontnemen. Toine Manders, clown van beroep, is weer eens van circus veranderd. Eerst een overtuigd VVD’er, daarna, toen hij daar de interne strijd verloor, een échte 50-PLUSser en nu weer lid van het CDA. Het maakt Toine Manders niet uit in welke piste hij optreedt, welke rol hij moet vervullen. Als hij er maar staat.

Een 50PLUS-filmpje op internet doet potsierlijk aan. Manders die de kiezers van 50PLUS bedankt voor hun steun. ‘Ik ben uw lijsttrekker voor 50PLUS. Ik zal uw vertrouwen niet beschamen’. Een jaar later stapt hij vrolijk over naar het CDA om daar ouderengezant te worden. Een partij in verval achter zich latend. Want Toine Manders heeft lak aan principes. Hij wil een lucratieve baan in Brussel. Zonder al te veel op de vingers te worden gekeken.

Zijn lange carrière in het Europees Parlement levert eigenlijk alleen een indrukwekkende lijst aan mislukte luchtballonnetjes op. Zo had Manders in 2009 al de mond vol over een universele telefoonoplader. Dat ging hij persoonlijk regelen. Apple? Die zou meedoen, dat moesten ze. Elf jaar later belooft hij het nog steeds.

De inhoud van andere plannen varieerde van onzinnig tot onhaalbaar. Zo beloofde hij dat 50PLUS de btw op vers fruit, brood en groenten naar 0% zou brengen. En er moest een alternatief songfestival komen, voor ouderen. Tussendoor maakte hij nog een carnavalsliedje met Helmondse vrienden en lanceerde hij een ook al onhaalbaar plan om medicinale cannabis te verhandelen.

Het CDA heeft de Helmondse clown opgenomen. Hopelijk met de belofte dat hij na deze periode de Europese piste definitief verlaat.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden