Foto:

Zetelroof

  Column

Désirée Meulenbroek heeft de fractie van het CDA in de Helmondse gemeenteraad verlaten. Ze kon zich niet vinden in het feit dat haar partij in de provincie gaat samenwerken met het Forum voor Democratie. Binnen de fractie was eerder echter afgesproken dat een lid, als die de partij verlaat, ook de zetel teruggeeft aan de partij. Dat doet Meulenbroek dus niet. Zetelroof?

Het CDA was ooit een partij met principes. Die principes zijn er, zo lijkt het, nog steeds. Kijk bijvoorbeeld even op de homepage van het landelijke CDA: ‘Willen wij een land van toenemende polarisatie? Waar de hardste schreeuwer wint. Met steeds meer individualisme, egoïsme en ‘ikke, ikke’? Of willen we een land waar we de uitdagingen samen aangaan? Niet tegenover elkaar, maar zij aan zij. Waar we rekening houden met elkaar en aandacht hebben voor elkaar. Met waarden en normen? Het CDA kiest voor een zij-aan-zij maatschappij.

Ik denk dat Désirée zich wel goed voelde bij die principes. En natuurlijk moet je soms wat water bij de wijn doen in de politieke arena. Natuurlijk moet je soms akkoord gaan met dingen die je, vanuit je eigen principes, wat moeilijk vindt. We zijn een democratisch land, samenwerken, compromissen sluiten, 't hoort erbij.

Maar er zijn grenzen, moet de Helmondse gedacht hebben. Samenwerken met een partij waarvan de leider zegt dat ‘het CDA Nederland wil vernietigen’ ging haar waarschijnlijk wat te ver. Om nog maar te zwijgen over alle racistische en seksistische uitspraken, onzin over het klimaat en onze aarde, windmolens, Europa, och, het lijstje is nog veel groter.

Als het CDA wil samenwerken met FvD doet het zelf keihard afstand van de eigen waarden en normen, van de eigen principes. Polderen is logisch, maar bij racisme zou toch, zeker voor een christelijke partij, een ethische grens moeten liggen. Désirée Meulenbroek trekt die grens. En dat was ook zonder haar ruim driehonderd voorkeursstemmen een meer dan verdedigbare stap. Laat het een signaal aan haar voormalige partijgenoten zijn: principes zijn er altijd, ook als het je even niet zo goed uitkomt.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden