Foto:
Huub

De Braak

  Column

HUUB

Juriste Marjan Olfers is door de gemeente Helmond ingeschakeld om de zon weer te laten schijnen boven het ingewikkelde stadiondossier De Braak. Helmond Sport en de gemeente liggen overhoop omdat de club vindt dat er in de laatste ontwerpschetsen te weinig ruimte is voor een fatsoenlijke exploitatie. Met het inschakelen van deze topjuriste laat de gemeente in ieder geval zien dat ze dolgraag een oplossing wil.

Olfers is al een hele tijd in gesprek met de partijen. Toch lijkt het mij allemaal niet zo heel ingewikkeld. Helmond Sport heeft van de gemeente een van de hoofdrollen gekregen in een ambitieus sportcampus-concept. Daarmee laat de gemeente zien dat ze het betaald voetbal in de stad van belang vindt en wil ondersteunen. Maar wie A zegt, ontkomt niet aan B.

De basis onder het huidige Helmond Sport is uiterst wankel. Heel simpel: Als geldschieter Philippe van Esch het welletjes vindt, kan de knip op de deur. Gelukkig lijkt daarvan nog geen sprake, maar het geeft wel aan hoe onstabiel de evenwichtsbalk is waarop het betaald voetbal in onze stad balanceert. Het nieuwe stadion biedt perspectief, maar ook in dat nieuwe stadion staan de beleidsmakers voor een flinke uitdaging. De huur valt immers fors duurder uit dan op dit moment betaald wordt.

Als de club in het nieuwe onderkomen minder mogelijkheden krijgt om inkomsten te genereren, zit de stad over een paar jaar met een probleem. Er is dus eigenlijk maar één oplossing en die komt niet van de zijde van de voetbalclub. Marjan Olfers zal de gemeente duidelijk moeten maken dat er toch echt ergens extra ruimte voor Helmond Sport gevonden zal moeten worden. Ruimte die meer commerciële kansen en daarmee perspectief op een wat stabieler huishoudboekje biedt. Gebeurt dat niet, dan zijn club en supporters met een kluitje in het riet jarenlang zoet gehouden. De gemeente Helmond heeft A gezegd, er zal snel een B moeten volgen.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden