Foto:
Huub

Klok en Peel

  Column

Al vele jaren is Asten een van de favoriete pleisterplaatsen tijdens mijn fiets- en wandeltochten. Belangrijkste reden voor mijn bezoekjes aan Asten is niet het wat rommelige centrum, maar de aanwezigheid van een uniek museum, het Museum Klok & Peel.

Museum Klok & Peel heeft een imposante verzameling klokken en carillons gekoppeld aan een fraai overzicht van de cultuur- en natuurhistorie van de Peel. Dat een kleine gemeente als Asten dit bovenregionaal pareltje binnen de gemeentegrenzen gerealiseerd heeft, verdient een groot compliment. Steden als Eindhoven en Helmond zouden een dergelijke museale voorziening maar wat graag in hun stad hebben.

Deze weken staat de Astense politiek voor een belangrijke vraag. Gaan we -fors- investeren in het museum of kiezen we, zonder het al te hard te zeggen, voor een sterfhuisconstructie? De keuze is lastig. Cultuur mag geld kosten, maar kunnen we dit, als relatief kleine gemeente nog dragen? Er zijn immers ook andere culturele voorzieningen in Asten die het, zeker nu, financieel moeilijk hebben.

Als we echter erkennen dat hier sprake is van een museum met een bovenregionale aantrekkingskracht, dan mogen provincie en rijk daar wat mij betreft ook consequenties aan verbinden. Van de regio, de provincie en het Rijk mag zeker een substantiële bijdrage worden verwacht. Van dit museum profiteren we allemaal.

De lokale politiek? Die moet ondertussen laten zien en voelen dat er niet alleen waardering is voor wat met behulp van vele vrijwilligers is neergezet, maar dat er ook zoveel mogelijk boter bij de vis komt. Ga tot het uiterste en doe er alles aan om dit museum, mét behoud van de huidige kwaliteit, te redden. Nu weg, is nooit meer terug. Het zou eeuwig zonde zijn. Al is het alleen al voor mijn fiets- en wandeltochtjes.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden