Foto:
Huub

Boze pomphouder

  Column

Vorige week werd bekend dat supermarkten en tankstations snel moeten stoppen met het verkopen van sigaretten. Speciaalzaken krijgen het alleenrecht op die verkoop. Het Eindhovens Dagblad ging langs bij een pomphouder in Bakel en een sigarenboer in Helmond. Wat de krant doet is logisch.

Er wordt een wettelijke maatregel aangekondigd die gevolgen heeft voor bepaalde beroepsgroepen. En dus ga je bij die beroepsgroepen langs om de meningen te peilen. Ik las het stukje en dacht, waarom heb ik het eigenlijk gelezen? De pomphouder vindt het een slechte maatregel, de eigenaresse van de speciaalzaak heeft het over een ‘hele goede beslissing’.

Het stukje had geschreven kunnen worden, zonder de twee gesproken te hebben. Mensen beoordelen dit soort maatregelen immers nagenoeg altijd vanuit hun eigen belang. Ik snap natuurlijk dat de pomphouder baalt. Hij verliest een deel van zijn omzet. Maar hij had ook kunnen zeggen dat hij die maatregel wel had zien aankomen. Dat roken nog steeds de veroorzaker is van grote gezondheidsschade en dat een pompstation wel een heel laagdrempelige toegang tot nicotine is.

De eigenaresse van de speciaalzaak verwacht een grotere omzet. Maar ze had ook kunnen zeggen dat deze maatregel vooral symbolisch is. Dat ze het raar vindt dat zij wel en haar collega’s die een pompstation draaiende moeten houden, geen sigaretten meer mogen verkopen. Dat ze het betuttelend vindt en dat de regeling geen enkele invloed zal hebben op de verkoop van nicotine.

Maar … dat doen ze niet. Ze kijken alleen naar wat de gevolgen zijn voor de eigen bedrijfsvoering. Geen bredere blik, geen nuance, ‘what’s in it for me’? En wat dit betekent voor de collega-ondernemers, voor de samenleving als geheel? Geen boodschap aan.

We leven in een steeds meer individualiserende wereld. We stemmen op de partij die voor onze portemonnee het beste is. We denken eerst aan onszelf, dan, eventueel aan anderen. En dat is toch een beetje jammer.

Huub

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden