Foto: Foto:
Huub

Politie en voetbal

  Column

Het ging goed mis voor, tijdens en na de voetbalwedstrijd tussen FC Eindhoven en Helmond Sport. Een gewonde agent, gewonde supporters, een tijdelijke staking van de wedstrijd en veel, heel veel politie-inzet.

FC Eindhoven en Helmond Sport voetballen al jaren in de marge van het betaalde voetbal. Natuurlijk frustreert dat. Zeker rond de jaarlijkse derby's speelt die frustratie hoog op. Waar verreweg de meeste supporters ook in deze barre tijden toch achter hun club blijven staan, zijn er altijd wel een paar leeghoofden bij wie de stoppen doorslaan. En hoewel de woordvoerders van de supporterskernen de daden van die enkelingen verafschuwen, lukt het ze niet om die rebellerende gasten in toom te houden. Ook de club zelf lijkt geen vat te hebben op deze kleine groep van raddraaiers.

Dus is er paniek. Supporters krijgen stadionverboden. Soms terecht, soms niet. En omdat nooit helemaal duidelijk is hoe erg de derby uit de hand loopt, wordt een heel arsenaal aan ME'ers achter de hand gehouden om in te grijpen.

Dat ingrijpen gebeurde ook na de onlangs gespeelde wedstrijd. Het grootste slachtoffer: Berrie! Een man waarvan elke Helmond Sport-supporter weet dat hij nooit een vlieg kwaad doet. Berrie werd stevig aangepakt en moest naar het ziekenhuis. De foto's op de social media lijken erop te wijzen dat hij zich enorm moet hebben misdragen. Ik kan dat maar moeilijk geloven.

Het is goed dat nu onderzocht wordt wat er precies gebeurd is rondom de wedstrijd. Wat is bijvoorbeeld de rol van 'PSV-supporters' waarover wordt gesproken. Ik hoop ook dat Berrie excuses - en meer- krijgt van de politie.

Aan de andere kant moeten zichzelf respecterende voetbalclubs zich vooral ook afvragen of het wel eerlijk is om alle Helmonders en Eindhovenaren mee te laten betalen aan het in toom houden van hun kleine supportersschare. De agenten die rond de wedstrijd werkten, of ze het nu goed deden of niet, hadden écht veel nuttigere dingen kunnen doen.

Huub

Meer berichten