Foto: Foto:
Huub

Vuurwerk

  Column

Alleen in Helmond al richtte het vuurwerk het afgelopen jaar 77.000 euro schade aan. Aan gemeentelijke eigendommen dan. Ónze eigendommen dus. Ook in andere steden wordt de schade elk jaar groter. Tel daarbij op de medische kosten, de ellende in Arnhem waar zelfs doden vielen, de angst van mensen en dier en het is duidelijk: hier moeten we wat mee.

Ook in politiek Nederland lijkt nu eindelijk een meerderheid te beseffen dat regelgeving noodzakelijk is. Maar … wel voorzichtig. De kramp is het meest duidelijk bij de VVD. In filmpjes, interviews en artikelen maken ze steeds weer duidelijk dat 'tuig' er de oorzaak van is dat we een volksvermaak wel enigszins moeten reguleren. Maar net zoals de verlaging van de maximumsnelheid, laat met name de gevallen kroonprins Klaas Dijkhoff doorschemeren dat ook dit eigenlijk een 'rotmaatregel' is.

De coalitie lijkt nu te komen met een halfslachtige polderoplossing. Siervuurwerk mag nog wel, vuurpijlen en knalvuurwerk niet. Het is een onuitvoerbare en bijna niet te handhaven maatregel. Want waar begint siervuurwerk precies en wanneer is een vuurpijl siervuurwerk en wanneer niet meer?

De meest eenvoudige en best te handhaven maatregel is een verbod op alle vuurwerk. En diep in hun liberale hart weten ook de meeste VVD'ers dat. Ze willen hun kiezers echter niet voor het hoofd stoten met weer een verbod.

Wat kun je als lokale bestuurder met dit standpunt? Heel eenvoudig. Je laat zien dat je op lokaal gebied wél daadkrachtig bent en je vaardigt een vuurwerkverbod uit voor de hele stad. Eventueel gekoppeld aan een centrale vuurwerkshow of aan wijkinitiatieven. Ik denk dat je voor veel minder dan 77.000 euro een mooi feestje kunt organiseren.

Huub

Meer berichten