Foto: Foto:
Huub

Energie

  Column

Het jaar is weer om. En dus is het tijd om over te stappen naar een andere energieleverancier. Na een jaartje Energiedirect, eens kijken waar we deze keer uitkomen. Onafhankelijke prijsvergelijkers, waarvan ik me altijd afvraag hoe onafhankelijk ze écht zijn, zorgen ervoor dat overstappen een fluitje van een cent is.

Als ik mijn gegevens invoer, zie ik dat in mijn situatie 'mijnenergiedomein' de goedkoopste is. Nooit van gehoord, maar goed. Ook de firma's 'huismerkenergie' en 'vandebron' staan hoog in mijn persoonlijke top-10. Bij 'vandebron' krijg ik een welkomstpremie van 180 euro en bij een andere aanbieder, het voor mij ook al volslagen onbekende 'innova', ontvang ik zelfs een premie van 327 euro. Die club levert dan wel niet de door mij gewenste groene energie, maar ja, je portemonnee beslist ook mee, nietwaar?

Elk jaar maken miljoenen Nederlanders eenzelfde keuze. Ze laten zich verleiden door welkomstpremies of andere cadeaus. En ze kiezen voor bedrijven die allemaal een product aanbieden dat van dezelfde kwaliteit is. Stroom is stroom en gas is gas. Het enige verschil is de duurzaamheid van de opwerking van dat product.

Nederland is een land waar marktwerking en privatisering normaal zijn geworden. En dus maken we, vaak jaarlijks, dezelfde exercitie. We vinden het heel gewoon dat er honderd, misschien wel honderden bedrijfjes zijn die niets van gas of stroom weten, maar die met slechts een rekenmachientje in de hand het spul zo groot mogelijk inkopen om het vervolgens aan ons als klanten door te verkopen. Ze voegen niets toe, leveren geen service, maken alleen reclame en strijken winst op. Om volgend jaar opnieuw reclame te kunnen maken en meer winst op te strijken. En wij doen mee. We kunnen niet anders.

Stroom en gas hebben we allemaal nodig. Om te leven. Energieopwekking en – verbruik is iets wat we veel beter samen, als land zouden kunnen regelen. Zonder de soms louche bedrijfjes die alleen hun verdienmodel centraal stellen.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden