Foto: Foto:
Huub

Arie Willems

  Column

Dat sommige Helmonders een straat naar zich vernoemd krijgen, is logisch. Meestal pas na het overlijden, soms nog ervoor. Zo krijgt het Havenpark komend jaar al de naam van oud-burgemeester Geukers toebedeeld. Ondanks dat ik zelf niet dat ik in aanmerking kom voor zo'n blijvende herinnering, bedenk ik me wel eens wat voor straat, laan of park ik dan graag met mijn naam zou willen sieren en welke Helmonders er tot nu toe het beste vanaf gekomen zijn.

Wethouder Van Wel en Burgemeester Van Hout hebben allebei een forse, drukke straat toegewezen gekregen. Jan Bungeners heeft een mooi pad en oud-Kamervoorzitter Frans-Joseph van Thiel kreeg in het hart van Boscotondo waarschijnlijk de meest eervolle plek.

Vorig jaar werd bekend dat ook Helmondse families in Brandevoort een straatnaam krijgen en de eerste huurders wonen ondertussen in het Arie Willemshof, op de plaats waar vele jaren Arie Willems zijn muziekwinkel had.

Arie was een aardige man. Samen met Elly 'deed' hij de winkel, maar veel liever nog was hij op pad met zijn accordeon. Willems was accordeonpedagoog aan het conservatorium van Amsterdam. In zijn tijd dé accordeonpedagoog van Nederland. Zijn imposante verzameling van accordeons is nog altijd te zien in de Gaviolizaal.

En nu heeft Arie Willems dus een eigen hofje. En eerlijk? Ik vind het niks. De Eindhovense bouwer Woonbedrijf heeft met haar eerste bijdrage aan de voltooiing van de Binnenstad-Oost wat mij betreft broddelwerk afgeleverd. Waar Woonpartners en Volksbelang deze wijk met architectonische hoogstandjes de weg omhoog wezen, kiest Woonbedrijf voor kleine, sombere woningen in de stijl van vroegere, goedkope arbeidershuisjes. In het midden een zandvlakte waar ongetwijfeld nog wat gras op wordt gezaaid om het geheel een klein beetje kleur te geven; het zal de armoedige uitstraling niet veranderen. Het hofje van Arie Willems is die naam niet waardig. Arie had beter verdiend.

Huub

Meer berichten