Foto: Foto:
Huub

Een goed 2020

  Column

De campagne #Doeslief van Sire is natuurlijk een beetje onzin. Zoals de meeste campagnes van het voormalige Postbus 51 onzin zijn. De moraalridders van Sire proberen ons, in opdracht van het kabinet, te bewegen om zuiniger te zijn met energie, inbraken te voorkomen (lichTje aan), voedsel niet te verspillen en bijvoorbeeld, jongens weer jongens te laten zijn. Sommige campagnes zijn best leuk, zoals het 'Waardeer het, Repareer het' spotje, maar bij andere wordt de plank volledig misgeslagen. De campagne met als titel 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn', is daarvan wel het beste voorbeeld.

Met #Doeslief heb ik dus ook niet zoveel. Maar met de achterliggende gedachte wel. Want lief doen lijkt heel erg 'uit' te zijn in onze samenleving. Wie bij de AH per ongeluk tegen een ander boodschappenkarretje botst, mag minimaal rekenen op een boze blik. Wie de bel op zijn fiets gebruikt om een andere, slingerende fietser te behoeden voor een valpartij, krijgt 'uitslover' toegeroepen. En wie vriendelijk lachend zijn hondje uitlaat, krijgt veel minder vriendelijk te horen dat dat ding 'hopelijk wel voor zijn eigen deur gaat zitten poepen.'

Laten we in 2020 eens proberen een beetje liever te doen. Laten we onze relatieve rijkdom koesteren en proberen te delen. Laten we mensen die huis en haard hebben verlaten, op zoek naar een beter bestaan, niet zonder meer de deur wijzen. Laten we mensen die niet kunnen werken, een duwtje in de rug geven, in plaats van een veroordeling voor hun inactiviteit. En laten we vooral niet denken dat onze normen en waarden dé normen en waarden zijn die we allemaal moeten naleven. Geniet, maar geef ruimte aan anderen, heb oog voor anderen en doeslief. Misschien is het achteraf toch niet zo'n hele grote onzin.

Ik wens u allen een heel goed 2020.

Huub

Meer berichten