Foto: Foto:

Tonja

  Column

Afgelopen jaar overleed Tonja van den Broek. Nu de kerstdagen weer in aantocht zijn, moet ik daar onwillekeurig aan denken. Elk jaar, op kerstavond, werd echtgenoot Sjef de A67 opgestuurd. Sjef ging dan langs op de parkeerplaatsen op zoek naar truckers, veelal Oost-Europese, die de kerstdagen in principe in hun cabine moesten doorbrengen. Vijftig, soms zestig truckers kregen van de Helmonder de vraag om op de Eerste Kerstdag naar de villa van de Van den Broek's te komen om daar samen Kerst te vieren. Tonja, toch ook een echt familiemens, kon het niet over haar hart verkrijgen dat de chauffeurs tijdens de Kerst eenzaam in hun wagen verbleven. Ze verzorgde een uitgebreide maaltijd, er was goed te drinken, er was muziek en er waren cadeaus. Russen, Litouwers, Polen, Hongaren, het maakte niet uit. Iedereen was welkom. Het eigen kerstdiner van de familie Van den Broek kon ook best op een andere dag.

Tonja was een uitermate zorgzame vrouw. De term 'beschermvrouwe' vulde ze bij harmonie Amicitia in Brouwhuis wel heel letterlijk in. Ze beschermde het muziekgezelschap tegen de ondergang. Ook bij Helmond Sport was Tonja met grote regelmaat de schouder waarop kon worden uitgehuild. Altijd een luisterend oor, altijd present als het nodig was.

Tonja is een van de Helmonders die ons in het afgelopen jaar is ontvallen. Een goed mens, zoals ook Theo van Mullekom dat was. Ook hij is er niet meer. Net als Henk de Leest, de sympathieke politicus van Plan en Will van de Kerkhof, drijvende kracht achter het draaiorgelmuseum. Ook van Aart Swinkels, mede-oprichter van een van de voorlopers van Hockeyclub Helmond namen we afscheid. En zo waren er meer. Kleurrijke Helmonders die het nieuwe decennium niet meer mogen meemaken. Allemaal noemen gaat niet, maar ik maak een uitzondering voor oer-vrijwilliger Piet Raijmakers (vv Mierlo-Hout), wijkagent Henri van Vonderen, tandarts Frits Koolen en onderwijsman Henk Heerkens. Met deze en andere Helmonders die ons ontvielen in gedachten, wens ik u allemaal een fijne kerst.

Huub

Meer berichten