Foto: Foto:
Huub

Burgemeester toch …

  Column

Helmond was in rep en roer. En terecht. De zware mishandeling die na een uitgaansavond plaatsvond in de buurt van de Traverse zag er vreselijk uit. Social media lieten ons een paar uur na het gebeurde al zien hoe een slachtoffer zwaar werd toegetakeld. Op de beelden was te zien hoe een jongen intrapte op het hoofd van een slachtoffer dat op de grond lag.

De commentaren na een dergelijk incident zijn voorspelbaar. Opknopen aan zijn ballen, aan de schandpaal op de markt, kapotschieten; het is maar een greep uit het arsenaal dat de Helmonders de dader toewensten.

Gelukkig werkt het in ons land anders. Een van de daders meldde zich vrij snel na het voorval bij de politie. In zo'n geval wordt deze verdachte voorgeleid en bepaalt de rechter-commissaris of hij in voorarrest moet blijven. Deze juridisch zeer hoog opgeleide ambtenaar kijkt naar alle aspecten die van belang zijn. Natuurlijk naar de ernst van de mishandeling, naar de woede in de samenleving, maar ook naar de mens achter de dader. Dat laatste vinden wij soms moeilijk. Voor ons is de zaak helder na het bekijken van de beelden. In onze rechtsstaat gelden andere regels.

Vorige week besloot de rechter-commissaris dat de verdachte vanwege 'persoonlijke belangen' moest worden vrijgelaten. Burgemeester Blanksma vond het daarop nodig om te zeggen dat ze dit 'niet aan de samenleving kan uitleggen'. En daar gaat ze de mist in.

Onze burgemeester moet dit nu juist wél aan de samenleving uitleggen. Natuurlijk moet ze begrip tonen met de slachtoffers, maar dat staat los van het feit dat zij in onze stad de hoogste vertegenwoordiger van ons democratisch en juridisch bestel is. Een bestel dat gebaseerd is op de trias politica, waarin de rechtspraak onafhankelijk functioneert van de wetgevende macht, de politiek. De opmerking die Blanksma maakt in het ED is makkelijk en populistisch. Ze zou beter moeten weten.

Huub

Meer berichten