Foto: Foto:
Huub

Racisme

  Column

Racisme is verwerpelijk. De verhalen die langzaam maar zeker naar boven komen over racisme op de Nederlandse voetbalvelden zijn dan ook triest. Wie dacht dat het gebeuren bij FC Den Bosch, enkele weken geleden, op zichzelf stond, staat weer met beide benen op de grond. Het gebeurt veel meer dan we denken. Dat er tegen racisme geageerd wordt is prima. Dat er streng tegen wordt opgetreden is nog beter.

Twee weken geleden speelde de jonge Sekou Sidibe, aanvaller van Jong PSV ook de racismekaart. Hij wist zeker dat er iemand in het publiek 'zwarte piet' had geroepen naar hem. Nou wil het toeval dat ik aardig in de buurt was, toen Sidibe na afloop de kleedkamer opzocht. En inderdaad, er werd van alles tegen die jongen geroepen. Hij werd flink uitgescholden. 'Zwarte piet' heb ik niet gehoord, maar ik sluit het ook niet uit.

Sekou Sidibe is een getalenteerde voetballer. Maar tjonge, wat was hij vrijdagavond bloedirritant. Zuigen, trekken, tijdrekken, vallen, en na het scoren de hardste kern van het Helmond Sport publiek openlijk provoceren. Hij deed me soms even denken aan Jurgen Streppel. Ook hij was enorm vervelend voor zijn tegenstanders en voor het publiek van die tegenstanders. Alleen liep Jurgen dan na het laatste fluitsignaal gewoon terug naar de kleedkamer. Hij hoorde wel dat er van alles geroepen werd, maar daar lachte hij om. En hij deed na de wedstrijd geen huilie-huilie omdat hij zich gekrenkt voelde. Hij was een prof.

Sekou Sidibe moet nog veel leren. Ik las ergens dat hij zich graag spiegelt aan Didier Drogba, die net als hij uit Ivoorkust komt. Met dit gedrag mag hij de veters van die voormalige vedette nog niet eens strikken. Racisme is een ernstige zaak. Racisme uitlokken ook. En dát is precies wat Sidibe deed. 'Kom maar jongens, scheld me maar uit, liefst iets racistisch. Dan kan ik tenminste de publiciteit zoeken.' Hij dient er geen enkele zaak mee.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden