Foto: Joost van Heugten
Huub

Huis van de Stad!

  Column

Eindelijk. Helmond mocht meepraten over het nieuwe Huis van de Stad. Want het gaat er toch komen. De twijfels in de Helmondse politiek zijn overwonnen en de eerste schetsen zijn gepresenteerd. Schetsen van een sober gebouw. Met een toren of zonder toren. En in een vierkant. Beetje saai, maar misschien past dat wel het beste bij een gemeentehuis.

Oh jee, gemeentehuis? Nee, nee, het is geen gemeentehuis. Het is een Huis van de Stad. Een plaats waar Helmonders elkaar kunnen ontmoeten. Er komen daarom ook meerdere ingangen (?) en veel glas. De architect heeft het zelfs over een groot schaakspel. Maar hij is ook benieuwd naar wat de inwoners zelf voor mogelijkheden zien om van dit Huis van de Stad een echte ontmoetingsplaats te maken.

Gelukkig peilt het Helmondse gemeentebestuur ook de mening van de eigen inwoners. Ik geef hierbij alvast een schot voor de boeg. Ik ga soms naar het gemeentehuis om mijn paspoort te verlengen, informatie te zien over bouwprojecten en misschien om een raadsvergadering te bezoeken. Verder wil ik vooral dat het ambtelijk apparaat vanuit dit gebouw goed zijn werk kan doen. Aandacht dus voor een fijne en goed geoutilleerde werkomgeving die de ambtelijke processen ondersteunt. Een mooie binnentuin misschien, goede faciliteiten en een moderne restaurantvoorziening.

Als ik Helmonders wil ontmoeten dan ga ik naar de stad. Naar een kroeg, een restaurant. Naar de Cacaofabriek of naar het Speelhuis. Naar de bibliotheek, naar de voetbalclub of naar een wijkgebouw, voor zover die nog bestaan. Ik weet dat het heel modern klinkt om overal de 'ontmoeting' te promoten, maar een gemeentehuis heeft volgens mij echt een andere functie. Zorg ervoor dat die functie optimaal wordt ingevuld voor de mensen die er dagelijks moeten werken. Die ontmoeting, daar hebben we geen Huis van de Stad voor nodig.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden