Foto: Foto:
Huub

Yvonne, kom terug!

  Column

De Helmondse VVD zit met een probleem. Jos van Bree wordt burgemeester in Geldrop-Mierlo en dus is Helmond een wethouder kwijt. Een VVD-wethouder en dus moet er een nieuwe komen. Uit de VVD-hoek. Is dat een probleem? Ja, dat is een probleem.

Toen Van Bree wethouder werd, was er aardig wat kritiek. De Heezenaar was niet of nauwelijks bekend met het Helmondse, woonde er niet en wilde er ook niet komen wonen. Was er dan niemand in onze stad beschikbaar voor een bestuurspost? Nee, concludeerde de partij en dus kwam Van Bree. Die het trouwens uitstekend heeft gedaan. Beetje kleurloos misschien, maar zonder misstappen, schandalen en schandaaltjes. En dan ben je, zeker als VVD'er al een heel eind.

Maar nu? Nu moet er een opvolger komen. Uit de eigen gelederen? Dat lijkt me niet. Als er in het college wat met posten geschoven wordt is Theo Manders misschien een optie, maar ik geloof niet dat deze liberale hardliner in het huidige college past. Serge van de Brug heeft wel een financieel-economisch profiel, maar als Van Bree al kleurloos was, dan ziet Van de Brug helemaal lijkbleek. Bestuurlijk lijkt hij mij ook te licht.

Ik weet -op het moment van schrijven- nog niet of fractievoorzitter Cor van der Burgt zich kandidaat stelt als wethouder, maar ik hoop het niet. Cor is een fijne vent, maar zou tegen zichzelf beschermd moeten worden als hij denkt dat hij een dergelijke taak aan kan.

Tja, wat hebben we dan nog over? Misschien zit er in onze stad ergens iemand met VVD-ideeën, met ambitie en met kwaliteit. In de fractie of in de commissies zie ik ze niet. Daarbuiten? Misschien moet Theo Manders zijn echtgenote, Yvonne van Mierlo, eens lief aankijken. Op dit moment geeft ze leiding aan de Eindhovense variant van Senzer. Het lijkt erop dat ze het daar goed naar haar zin heeft. Maar misschien voor een paar jaar? Het zou mooi zijn voor onze stad. En het beste. Yvonne, kom je terug?

Huub

Meer berichten