Foto: Foto:
Huub

De PvdA

  Column

Mijn vertrouwen in de vaderlandse politiek is er niet groter op geworden sinds de PvdA vorige week aankondigde dat wat hun betreft de studielening zijn langste tijd heeft gehad. Niet dat ik voorstander ben van die lening, trouwens. Het is volgens mij stom en onbezonnen om studerende jongeren, de volwassenen van de toekomst die straks onze economie draaiende moeten houden, onze dokters en onze technische specialisten, op te zadelen met een torenhoge schuld.

Toen de lening werd ingevoerd was Lodewijk Asscher al een van de topmensen van de PvdA. Zijn partij had het destijds over een socialer leenstelsel dat geen invloed zou hebben op het eventueel kopen van een huis, over dat een studie meer oplevert dan hij kost, en over een veel eerlijker en beter systeem. De PvdA zat toen met de VVD in een kabinet, dat wel.

Inmiddels is dat laatste niet meer het geval. En dus is er weer ruimte voor opportunisme. Terwijl de economische situatie in ons land nauwelijks is veranderd, maakt Asscher een bij de PvdA wel eerder vertoonde draai van heel veel graden. Onder het mom van 'voortschrijdend inzicht' vindt hij nu dat de lening niet deugt. Studenten die al geleend hebben, zouden zelfs gecompenseerd moeten worden.

Asscher laat hiermee weer eens zien dat de meeste politici geen principes hebben, geen visie en dat ze hun denkpatronen flexibel aanpassen aan wat de politieke situatie op een bepaald moment vraagt. Het kán niet zo zijn dat je vijf jaar geleden compleet iets anders vindt dan nu. Terwijl je destijds van alle kanten bent gewezen op de argumenten die je nu zelf aanhaalt.

Asscher wil bij de jonge kiezers in een beter daglicht komen te staan. Dat is de enige reden van zijn 'principiële' omslag. En stel dat hij over een paar jaar gaat meeregeren. Denk je dat er dan iets van die inmiddels onbetaalbare compensatie terechtkomt? Echt niet. Maar ja, dan heeft hij dat er in de coalitie-onderhandelingen waarschijnlijk net niet uit weten te slepen. Politiek is een spel! En dat wordt vaak heel vies gespeeld.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden