Levendigheid terugbrengen


Wethouder Erik de Vries. Foto: PressVisuals.com.
Wethouder Erik de Vries. Foto: PressVisuals.com. (Foto: PressVisuals.com)
Erik de Vries

Levendigheid terugbrengen

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

In mijn vorige column heb ik u verteld waar we tegenaan lopen bij het bestrijden van de leegstand. Maar we blijven zoeken naar creatieve manieren om de leegstand te bestrijden en de levendigheid in het centrum terug te brengen. Hoe? Een paar recente voorbeelden. Via de wedstrijd 'Win je winkel' krijgt een startende ondernemer een jaar lang gratis een winkelruimte in de Elzas Passage. Een geweldige kans. Eind juni is Femke van Os van 3Vosjes tot winnaar uitgeroepen. Haar webshop voor duurzaam speelgoed krijgt een fysieke locatie midden in het centrum van Helmond. Hopelijk is die zó succesvol dat ze na een jaar door kan gaan.

De nieuwe mobiliteits- en parkeervisie voor het centrum is klaar. Kern daarvan: toewerken naar een centrum waarin het autoverkeer een stap terug doet ten gunste van andere vormen van mobiliteit (fietsen, lopen, openbaar vervoer). Een heel belangrijk besluit. Een centrum met terrasjes, speelmogelijkheden voor kinderen, meer groen en water is toch een stuk aantrekkelijker dan een centrum vol met geparkeerde en rondrijdende auto's. Over groen en water gesproken: er wordt volop gewerkt aan de aanleg van het Burgemeester Geukerspark. Dat wordt écht een aanwinst voor ons centrum.

Meer bewoners in het centrum is goed voor de levendigheid buiten winkelopeningstijden. Er wordt volop gewerkt aan de ombouw van kantoorpanden naar appartementen. En er zijn vergevorderde plannen voor nieuwbouw zoals Oranjekade en in het Burgemeester Geukerspark. Het zijn een paar voorbeelden die laten zien welke richting we op willen. De wereld om ons heen is veranderd. De kunst is om een manier te vinden om daarmee om te gaan. Het gaat niet vanzelf, het gaat soms langzaam (dat vind ik ook), maar we zetten echt stappen in de goede richting.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden