Foto: Foto:
Huub

Trots op de zonneauto

  Column

Okay, Jos van Bree sloeg een beetje door. Helemaal overdonderd door het decor van de theaterhangar in Katwijk probeerde hij in iedere zin toch minstens één keer de naam van onze stad te noemen, als broedplaats van de allernieuwste zonneauto. Trots is de wethouder. En niet zo'n beetje.

Ik vind die trots, alhoewel het soms wel een tikkeltje minder mag, toch wel terecht. Jaren geleden besloot de gemeente om de omgeving rond het voormalige Nedcar-gebouw te reserveren voor innovatieve ideeën, bedrijven en bedrijfjes, die 'iets' deden met mobiliteit. Liefst 'slimme' mobiliteit. Toen dat idee het levenslicht zag was ik sceptisch. Waarom zouden deze bedrijven naar Helmond komen? Het industriële verleden, met laaggeschoolde textiel- en metaalarbeiders, zal niet geholpen hebben. Ook het opleidingsaanbod, het uitgaansleven, het culturele leven en het woningaanbod, waren niet in ons voordeel.
En toch is het aan het lukken. De eerste zonneauto komt gewoon uit Helmond. En het personeel ging na de presentatie in Katwijk zelfs een borrel drinken in Helmond!

Het is een teken dat het goed gaat met onze stad. Brandevoort en Dierdonk hebben het woningaanbod een stuk aantrekkelijker gemaakt. Speelhuis, Cacaofabriek en de vele evenementen maken Helmond op cultureel gebied steeds een beetje volwassener en het Havenplein is dan nog geen Stratumseind, het wordt wel steeds leuker rondom het kanaal.

Last but not least is de samenwerking met Eindhoven van enorm belang. In Brainport krijgt Helmond de kans om samen te werken met de TU/e, TNO en met Fontys. Gemeentelijke vertegenwoordigers zitten aan tafel met de grote Brainport bedrijven, ze maken samen plannen op het gebied van bereikbaarheid, ze groeien kortom steeds meer naar elkaar toe. Letterlijk en figuurlijk.

Helmond mag af en toe best trots zijn op de ontwikkeling die de stad op alle fronten doormaakt. Grote uitdaging is wel om ook alle Helmonders mee te laten profiteren van die ontwikkelingen. Slaagt het in die uitdaging, dan mag Jos wat mij betreft nóg een beetje trotser worden.

Huub

Meer berichten