Foto: Joost van Heugten

Politiek in Helmond

  Column

In 2017 werden afspraken gemaakt over de onderwijshuisvesting in Helmond. Veel basisscholen zitten in oude gebouwen. Bovendien voldoen veel van die gebouwen, door de onderwijsvernieuwingen, niet meer aan de eisen die modern basisonderwijs daaraan stelt. Dat de gemeente, verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting, daar in 2017 14,2 miljoen voor uittrok, vond iedereen heel normaal.

Een jaar later blijkt dat dat geld er helemaal niet is. De bouwkosten zijn gestegen, zo verantwoordt wethouder Dortmans het tekort. Ja, de bouwkosten stijgen elk jaar. Dat wist je vorig jaar ook, zou ik zeggen. En ook het andere argument dat de wethouder in het ED aanhaalt, dat de gemeente met bestemmingsplanprocedures te maken heeft, klinkt niet bijster sterk. Ook dat is logisch.

Een gemeente heeft nauwelijks invloed op de kwaliteit van het onderwijs in de stad. Je kunt eigenlijk alleen zorgen voor goede gebouwen. Om de jongste Helmonders een goede basis te geven en om de toch al geplaagde juffen en meesters in een acceptabele omgeving te laten werken.

Dortmans laat het dus afweten. En nu? Nou, in Boscotondo blijft het stil. De grootste oppositiepartij, het CDA, gaat langzaam maar zeker van de slaapstand in een comastand. Jan Roefs is niet gewend om oppositie te voeren en dat is te zien. De SP? En de eigen partij van mevrouw Dortmans, GroenLinks? Waar is hun actiestand, wanneer tonen zij duale ballen? Of vinden ze het écht wel prima, dat er vele miljoenen worden vrijgemaakt voor een nieuw voetbalstadion en voor een overbodig Huis van de Stad? Terwijl de scholen worden afgewimpeld met een 'er is niet genoeg geld'.

Waar is de tijd dat er in Helmond nog politiek werd bedreven? Waar is de Michael Rieter van vroeger, waar is de nieuwe Theo van Mullekom, waar is de opvolger van Erik de Vries, waar is het kritisch genuanceerde geluid van een Rudi van der Made? Wanneer geeft de gemeenteraad als controlerend orgaan vanuit de Helmonders, haar taak weer eens wat kleur?

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden