Foto: Joost van Heugten

Succes Mohammed

  Column

Mohammed Chahim gaat het Europees Parlement in. Dat is leuk voor Mohammed, maar jammer voor Helmond. Met het vertrek van de sympathieke Marokkaanse Helmonder, verliest de Helmondse gemeenteraad een van haar ervaren krachten. En een van de kritische volgers van het gemeentebestuur.

Dat Mohammed kiest voor de stap naar Europa is wel begrijpelijk. Hij stoomt op deze manier met rasse schreden op in de hiërarchie van de landelijke PvdA. Zijn ervaring in Brussel zal hem van pas komen als hij later andere posities in de partij wil bekleden. Want dat Mohammed ambitieus is, dat was al langer bekend.

Die ambitie van politiek geïnteresseerden is enerzijds wel verklaarbaar, maar anderzijds toch ook vervelend. In Helmond kon Chahim echt iets voor de inwoners van de stad betekenen. Hij kon de te grote voortvarendheid rondom het nieuwe Huis van de Stad afremmen, hij ging, samen met partijgenoten, op de bres tegen onveilige kunstgrasvelden, hij keek scherp naar de ontwikkelingen rond de jeugdzorg, de sociale woningbouw. Hij groeide kortom naar een steeds waardevollere rol in en voor de stad.

In Europa heeft Mohammed eigenlijk, hoe vervelend het ook klinkt, niet veel te zoeken. Zeker, hij zal zich sterk maken voor duurzaamheid en voor sociale rechtvaardigheid, maar diep in zijn hart weet Mo wel dat hij de stugge bureaucratische structuren in Brussel en Straatsburg niet zal kunnen doorbreken.

Een ding hoop ik echter wel. En dat is dat Mohammed, ondanks de vele verleidingen die het EP biedt, zijn authenticiteit en zijn rechtschapenheid behoudt. Een andere, van oorsprong, Helmonder, is daarbij een voorbeeld van hoe het niet moet. Toine Manders heeft de door hem zo felbegeerde Europese stoel weer terug. Maar het idee dat hij echt iets voor de Europeaan, de Nederlander of de Helmonder kan doen, heeft hij al lang laten varen. Toine Manders zit er vooral voor Toine Manders. Die egotrip zal Mohammed er niet van maken, dat hoop ik en dat denk ik. Ik wens hem alle succes!

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden