Foto: Joost van Heugten

Nieuwe directeur Bieb

  Column

Robin Verleisdonk wordt de nieuwe directeur van de Helmondse bibliotheek. De Bibliotheek Helmond-Peel, zoals die officieel heet. Robin volgt Ruud Hakvoort op die na veertig dienstjaren afscheid neemt. Hij gaat met pensioen.

Ik heb al eens eerder gezegd dat ik Ruud Hakvoort een van de fijnste mensen is die ik - een beetje - ken. Aimabel, eerlijk, aardig. Ruud is geen man van grote woorden, maar koestert een positie op de achtergrond. Moest de bibliotheek weer eens bezuinigen, dan knorde hij wel een beetje in zichzelf, maar hij wist dat het moest. En bij iedere bezuiniging, bij weer een sluiting van een filiaal, zocht hij weer naar wegen om het belang van het boek toch weer onder de aandacht van de Helmonder te krijgen. Dan kwamen er nieuwe filialen op school, werd een voorleesbus ingezet en kwamen er nieuwe activiteiten in het gebouw of in de wijk. Ruud heeft het goed gedaan en hij verdient een mooi afscheid.

Maar … Ruud heeft wel veertig jaar op dezelfde positie gezeten. Een positie in een omgeving die in die veertig jaar vaak rigoureus veranderde. Je kunt je dus ook wel afvragen of het niet goed was geweest, voor hemzelf én voor de bieb, om zijn horizon te verbreden op een andere werkplek. Ik kan het moeilijk inschatten, maar ik kan me wel voorstellen dat, als je zo lang op die stoel zit, de vernieuwingsdrang en het enthousiasme misschien wat afnemen.

Met Robin Verleisdonk lijkt het bestuur van de bieb in ieder geval te kiezen voor vernieuwing. Robin is pas 29, hij studeerde Geschiedenis, is kunstliefhebber, politiek actief en hij was bij de collega-bieb in Eindhoven actief als medewerker Innovatie en Ontwikkeling. In Eindhoven was hij op zoek naar de bibliotheek van de toekomst. Die zoektocht mag hij straks zelf in Helmond verder gaan vormgeven.

Ik wens hem daarbij alle succes toe. Ook hoop ik dat hij over een jaar of zeven, acht veel heeft bereikt. En dan weer klaar is voor een nieuwe uitdaging.

Huub

Meer berichten