Win een winkel


Foto: Foto:

Win een winkel

  Column

Het is een mooi initiatief. Bedenk een vernieuwend winkelidee en je mag een jaar lang, gratis een winkelruimte huren in de Elzas Passage. Nieuw is het idee trouwens niet. In Asten werd in 2011 een soortgelijke wedstrijd gehouden onder de naam 'Droom van een winkel'.

Het initiatief in Asten was op het eerste oog nét wat beter en verder uitgewerkt dan in Helmond. Er waren workshops waarin de ondernemers informatie kregen over allerlei onderwerpen zoals financiën en winkelinrichting. Van de ingeschreven ondernemers mochten er, na een intensieve voorbereidingsperiode, drie hun winkel daadwerkelijk inrichten en openen. Na een bepaalde tijd bepaalden een vakjury, de omzet en de publieksjury wie van deze drie ondernemers het het beste deed. Die kreeg een jaar lang gratis huur.

Na acht jaar is de winnende winkel in Asten 'Pasta e Piu, een speciaalzaak in Italiaans eten en drinken' er nog steeds. Ook een van de andere finalisten, Babora, een zaak in gezonde cosmetica, zit nog altijd in het Midas winkelcentrum, destijds de organisator van de wedstrijd.

Op allerlei manieren wordt geprobeerd om ondernemers in de detailhandel aan het ondernemen te krijgen. En dat is een goede zaak. Ik hoop dat er veel ideeën worden ingeleverd en dat ook de ideeën die het uiteindelijk niet halen, ondersteund worden in hun plannen om een eigen winkel te beginnen. En ik hoop dat de nieuwe ondernemers goed begeleid worden in hun ondernemerschap. Een jaar lang geen huur is immers mooi, als je in dat jaar maar net het hoofd boven water kunt houden, ligt er geen duurzaam plan onder.

In Asten zijn de ondernemers perfect begeleid met als gevolg dat er nog steeds twee bijzonder vernieuwende winkels in het winkelcentrum gevestigd zijn. Een mooi voorbeeld voor Helmond. Ik ben benieuwd naar wat het oplevert.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden