Foto: PressVisuals.com

Burgemeester Geukerspark

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Het gaat nu toch echt gebeuren: de aanleg van het Havenpark. De start van de werkzaamheden is ook het moment dat we het park officieel omdopen tot Burgemeester Geukerspark. Eind april of begin mei zult u zien dat de aannemer de eerste voorbereidingen treft. De officiële starthandeling, in aanwezigheid van de familie van burgemeester Geukers, is in de tweede helft van mei.

Er komt een park van ongeveer 2,5 ha, een fijne groene plek, midden in het stadscentrum. De Oude Aa, die nu nog door een rioolbuis onder de grond stroomt, loopt straks als een slinger door het park. Aan de zuidkant, bij het Havenplein, komt een paviljoen en aan de noordkant, bij Keyserinnedael, komt een woongebouw. Eind 2019 of begin 2020 zijn de werkzaamheden aan het park klaar. De gebouwen worden in een later stadium neergezet.

Bij de aanleg van het Burgemeester Geukerspark is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo wordt de bestaande bestrating van de Kanaaldijk NO hergebruikt. Het meubilair dat in het park komt, is op een duurzame manier geproduceerd. We houden ook rekening met de klimaatverandering. In de zomer zijn er steeds meer hete dagen en geregeld zware buien waarbij in korte tijd veel neerslag valt. In de stad is het tijdens hete zomerdagen nog een paar graden warmer dan in het groene buitengebied. Meer groen in het centrum helpt om de stad tijdens hete zomerdagen leefbaar te houden. De schaduw van de bomen zorgt dat de temperatuur niet te ver oploopt. En in het park kan regenwater gemakkelijk in de grond wegzakken. Dat voorkomt wateroverlast tijdens hoosbuien.

Het park was een belangrijke wens van bijna iedereen die betrokken was bij het maken van het Centrumperspectief. Ik ben dan ook heel blij dat het er nu – eindelijk! – echt gaat komen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden