Foto: Foto:
Huub

Sloop gevel Ameidestraat

  Column

Hij ligt dan toch tegen de vlakte. De gevel uit 1910 aan de Ameidestraat in het centrum is vorige week ten prooi gevallen aan de slopershamer. Het was te duur om de gevel te behouden.

Natuurlijk is het jammer dat niet alle monumentale panden en gevels bewaard blijven in Helmond. Zoveel hebben we er immers niet. Aan de andere kant is niet ieder oud pand een monument en sta je soms als gemeente ook machteloos. In de Ameidestraat was dat jammer genoeg het geval. Maar gelukkig is dat soms ook anders.

Afgelopen week was ik voor het eerst in het vernieuwde Patronaat in Helmond-West. Een pand dat, in tegenstelling tot het pand aan de Ameidestraat, wél de status van Rijksmonument heeft. In 1930, in de periode tussen de twee wereldoorlogen, werd het gebouwd als een soort vormings- en opleidingscentrum voor de Rooms Katholieke jeugd van Helmond-West. Later werd het gebruikt als school en als wijkcentrum. In 2017 werd het Patronaat verbouwd en nu precies een jaar geleden werd er een centrum geopend voor creatieve en startende ondernemers.

Het Patronaat werd gebouwd in de zogenoemde zakelijke bouwstijl en kent, na een ingrijpende verbouwing, weer prachtige vensterpartijen en fascinerende kubistische vormen. De ondernemers die er zitten, zijn vol lof over hun werkruimte. Het is er sfeervol, warm, knus bijna.

Om Het Patronaat te behouden werd ongeveer een miljoen euro door de gemeente geïnvesteerd. Dat is veel gemeenschapsgeld en dus kwamen er, toen dat bedrag bekend werd, ook reacties van mensen die het té veel vonden. Het geeft aan dat we van alles willen, maar niet alles kunnen. We moeten keuzes maken. De gevel in de Ameidestraat is er niet meer en dat is jammer. Heel veel is er nog wel, dat moeten we koesteren. Als gemeente doe je het nooit voor iedereen goed.

Huub

Meer berichten