Foto: Foto:
Huub

Raad live?

  Column

Gemeenteraadsvergaderingen zijn voor iedereen toegankelijk. En heb je als inwoner van Helmond geen tijd of zin om naar de raadszaal in Boscotondo te gaan, geen probleem, dan kun je die vergaderingen meekijken via een livestream op de website van de gemeente. Een puike service! En dus schakelde ik vorige week maar eens in. Goed geluid, redelijk goed beeld, kopje koffie en laat maar komen. Dat doe ik dus nooit meer…

Ik wist niet wat ik zag! Deze coalitie heeft de mond vol over samen. Ik heb er het coalitieakkoord maar eens op nageslagen. 'Samen met de inwoners, meer zij-aan-zij, telkens weer het standpunt van de inwoner centraal stellen, samen met de oppositiepartijen', het staat er allemaal. En meer dan eens.

De raadsvergadering die ik bekeek werd beheerst door de discussie over het nieuwe stadskantoor. De coalitie wil graag zo snel mogelijk gaan slopen en bouwen, de oppositie wil dat er eerst beter over wordt nagedacht. En die oppositie wil dat de bewoners van de stad mee mogen praten over HUN huis van de stad!

Die wens, vooral die laatste wens, zou de coalitiepartijen als muziek in de oren moeten klinken. Ik vind het dan ook met name onbegrijpelijk dat 'volkse' bestuurders, en dat bedoel ik bijzonder positief, als Erik de Vries en Harrie van Dijk zich na deze wanvertoning in de raadszaal nog in de spiegel aan durven te kijken. Het geluid van de oppositie werd totaal genegeerd en de stem van de inwoners? Niet belangrijk. Wij bepalen. Zo werd het niet gezegd, maar door iedereen die de vergadering bekeek, wel degelijk gevoeld.

Als dit de bestuursstijl van ons nieuwe college is, is het misschien raadzaam om de live-uitzendingen van de vergadering zo snel mogelijk te staken. Laat de oppositie er maar buiten en doe het ook maar niet meer in de openbaarheid. Misschien is er nog een achterafzaaltje te vinden in het stadskantoor. Ga daar maar zitten, nu het nog kan.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden