Foto: Foto:

Lokale omroep

  Column

De Helmondse lokale omroep gaat samenwerken met de omroepen in Deurne en Someren. Oh wacht, nee, toch niet. De Helmondse lokale omroep gaat samenwerken met Dit is onze Wijk. Of toch niet?

Wie naar de lokale radio luistert en wie naar het lokale tv-kanaal kijkt, kan niet anders dan zich afvragen waarom er gemeenschapsgeld in zit. Ik heb eens een hele week naar de radio geluisterd en kwam welgeteld één programma tegen dat in mijn ogen een acceptabel niveau haalde: het cultuurprogramma op de dinsdagavond.

De uitzendkwaliteit van het tv-kanaal doet, net zoals de inhoud, sterk denken aan de eerste videofilms uit de jaren '70. Korrelig beeld, knullige interviews en de aankondiging van kienavonden. Die ook nog eens achter de rug zijn.

De inzet van de vrijwilligers is prijzenswaardig. Het niveau bedroevend. En het woord journalistiek kan al helemaal niet gebruikt worden in relatie tot de lokale omroep. Daar heeft het niets mee te maken.

Dit is onze Wijk is een vrijwilligersinitiatief waaraan de makers veel plezier beleven. Dat merk je aan hun programma's en dat is prima. Af en toe is er een livestream van een activiteit in de stad. Journalistiek nieuws brengt de club ook niet.

De huidige plannen die de besturen van de omroep en van Dit is onze Wijk maken gaan ook over geld. Er is behoorlijk wat nodig om gezamenlijk te komen tot één goede lokale omroep, vinden de initiatiefnemers.

Het lijkt mij goed als onze gemeenteraad afziet van deze forse financiële injectie. Een goed journalistiek product maak je immers met professionals in een professionele omgeving. Zoveel geld is er zeker niet.

Vrijwilligers die graag radio of tv maken, zouden misschien gewoon, net zoals andere mensen die een hobby beoefenen en bij een club zijn, contributie kunnen betalen. Een dienstverlenend, kritisch medium dat een forse bijdrage van de Helmondse gemeenschap verdient, is de lokale omroep helaas nooit geworden. En zal dat ook nooit worden.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden