Foto: Foto:
Huub

Huis van de Stad

  Column

Veertig miljoen euro. Dat mag het nieuwe Huis van de Stad gaan kosten. Het college wil eerst één miljoen uittrekken voor onderzoek en daarna zo'n veertig miljoen investeren in een nieuwe werkplek voor onze ambtenaren. Waarom? Nou, vooral om een voorbeeld te zijn voor al die Helmonders. Een voorbeeld omdat het nieuwe gebouw, dat komt op de plaats van het huidige stadskantoor, heel erg duurzaam moet worden.

Een voorbeeld voor burgers en bedrijven. Toen ik het hoorde moest ik een lachkramp toch behoorlijk onderdrukken. Een voorbeeld? Ofwel: beste burger, beste ondernemers, breek uw huidige pand af en bouw iets nieuws. Met alle foefjes die we op het gebied van duurzaamheid maar kunnen bedenken. Wij geven alvast het goede voorbeeld.

Geacht stadsbestuur. In welke wereld leven jullie? Alsof de gemiddelde Helmonder, de gemiddelde ondernemer zoveel budget heeft liggen om een -qua leeftijd nog lang niet afgeschreven- pand tot de fundamenten toe af te breken en het vervolgens weer volledig op te bouwen. Niet dus! Zij moeten allerlei creatieve maatregelen bedenken om aan de steeds hoger wordende energie-eisen te voldoen. Kozijnen en ramen vervangen, vloerisolatie aanbrengen, zonnepanelen, warmtepompen. Ze moeten gebouwen anders gaan inrichten, creatief nadenken over een andere inrichting van de werkprocessen, van de -digitale- dienstverlening; ze hebben eenvoudigweg niet de financiële middelen om jullie fantastische voorbeeld te kunnen volgen.

Misschien moet het stadsbestuur dat miljoen, wat een enorm bedrag is trouwens, maar eens gaan benutten om te kijken hoe werkprocessen en dienstverlening anders, effectiever en duurzamer ingevuld kunnen worden. Locaties die niet meer nodig zijn, kunnen sowieso afgestoten worden. Misschien moet er een stukje aan het huidige Stadskantoor gezet worden, misschien lost herindeling van de ruimtes al veel op.

Verduurzaming begint met nadenken. Het Helmondse college heeft die stap jammer genoeg overgeslagen. Nu maar eens kijken of onze volksvertegenwoordigers dit college bij de les kunnen houden.

Huub

Meer berichten