Foto: Foto:
Huub

Carnaval op school

  Column

Vrijdag is het weer zover: carnaval op school. Het feest van lol, leut en jolijt. Van polonaise en van serpentines. Van mannen met een gekke veer op hun muts en van andere mannen die denken dat je in deze dagen mag, waar je je anders voor moet schamen. Je moet van carnaval houden om het te begrijpen, maar áls je het begrijpt dan kun je er volop van genieten.

Waar op zaterdag het feest in alle hevigheid losbarst, wordt op vrijdag op menige basisschool al afgetrapt. Alaaf, als je het leuk vindt, tenminste. En carnaval is zeker voor veel kinderen op de basisschool een leuk feest. Maar lang niet alle kleuters en aankomende pubers hebben zin in deze Brabantse traditie. Die verkleden zich het hele jaar door in de poppenhoek, lachen het hele jaar om van alles en nog wat en zitten nog lang niet in het keurslijf waar volwassenen zo nodig drie dagen uit willen.

Die kinderen hebben al weken voor die bewuste vrijdag buikpijn. Omdat ze verkleed moeten op een manier waar ze helemaal geen zin in hebben, omdat ze de lol van een polonaise niet in zien en omdat ze die hele Prins Carnaval niet mogen. Om nog maar te zwijgen van die dwaze Raad van Elf en de dansmarietjes. En dan ziet die oh zo vertrouwde juf er op zo'n dag ook nog eens heel raar uit.

Lang niet alle kinderen willen dansen op commando. Lang niet alle kinderen vinden het leuk om met grote proppen serpentine belaagd te worden door oudere schoolgenootjes.

Ik moet komende vrijdag weer denken aan die kinderen voor wie carnaval helemaal geen leuk feest is. Die nu al buikpijn hebben en die blij zullen zijn als het 'feest' weer over is. Alle andere wél-carnaval-liefhebbers wens ik natuurlijk heel veel plezier. Alaaf!

Huub

Meer berichten