Foto: Foto:

Overstappen

  Column

Het begint een terugkerend ritueel te worden. De laatste maanden van het jaar en ook nog de eerste maanden van het nieuwe jaar word je via allerlei kanalen opgeroepen om over te stappen. Een goedkopere zorgverzekering, een betere gasprijs en een veel voordeligere stroomleverancier. Bij de ene worden je honderden euro's korting in het vooruitzicht gesteld, de andere verleidt je met een tablet en bij een zorgverzekering krijg je een gratis tandongevallenpakket. Zodat je bijna gratis je tanden uit je mond kunt vallen.

Als ik een televisie, een brood of een auto koop, doorloop ik nagenoeg steeds eenzelfde traject. Ik ga kijken waar ik behoefte aan heb, vergelijk de kwaliteit van de aanbieders, soms hun service en altijd hun prijzen. Daarnaast spelen ook subjectieve argumenten een rol; is het een fijne winkel, word je goed geholpen, heb je vertrouwen in de verkoper?

Bij een zorgverzekering of een product als gas, elektra of water, spelen die verkoopredenen niet of nauwelijks. Een zorgverzekering heb je nodig. Je kunt niet zonder. Ook stroom, gas en water moeten echt mijn huis binnenkomen. Ik heb geen of nauwelijks keus.

Vroeger hoefde je over de aanschaf van deze zaken niet na te denken. Stroom en gas kwamen via de PNEM en Obragas. En je had het ziekenfonds. Ik begrijp nog altijd niet waarom deze basisbehoeften ten prooi gevallen zijn aan de vrije markt. De aanbieders kunnen immers niet concurreren op kwaliteit, zeker niet als het gaat om stroom en gas. Nuon-stroom laadt de accu van mijn telefoon net zo snel op als Energiedirect-stroom. En dus moeten ze concurreren op korting en tablets, en op reclame.

Zou het niet makkelijker zijn als de kosten voor al de reclames en kortingen gewoon aan alle gebruikers zouden worden uitgekeerd? Als er gewoon één zorgverzekeraar was waar iedereen terecht kan? Dan hoeven ze me ook niet continu te bellen met de meest geweldige aanbiedingen en kortingen. Ik hoef niet zo nodig over te stappen.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden