Foto: Foto:
Huub

Klimaatspijbelaars

  Column

Kinderen spijbelen voor het klimaat. Tof plan! Spijbelen en dan ook nog eens voor een goed doel. Ik weet zeker dat ik er vroeger wel oren naar gehad zou hebben. Dat is weer eens wat anders dan spijbelen om te biljarten of om gewoon lekker uit te kunnen slapen.

Toch heb ik net gevoel dat ik met bovenstaande de betrokken kinderen tekort doe. Als ik het vuur in het betoog van de Belgische initiatiefneemster Anuna de Wever zie en hoor, dan is me snel duidelijk dat hier veel meer het klimaat dan het spijbelen voorop staat. De kern van het betoog van Anuna is eenvoudig: wij moeten naar school voor onze toekomst, maar als de mensen die het nu voor het zeggen hebben niks aan het klimaat doen, ziet die toekomst er sowieso niet best uit.

Anuna en steeds meer andere Belgische schoolkinderen en studenten gaan massaal de straat op om een signaal af te geven. En niet alleen in België. Tenenkrommend langzaam komen er nu ook in ons land initiatieven op gang. Ik steun ze van harte. Het wordt tijd dat de politiek werk maakt van een veel steviger klimaatbeleid. Waarbij kolencentrales in rap tempo gesloten worden, bedrijven een CO2-heffing krijgen opgelegd volgens het principe 'de vervuiler betaalt', rekeningrijden eindelijk wordt ingevoerd en andere, kleinere maatregelen zorgen voor een fatsoenlijk totaalpakket.

De jeugd is het lakse beleid van onze bestuurders zat. Zij willen actie. Zij eisen actie. Ik hoop dat het huidige kabinet deze jongeren serieus gaat nemen. Het CDA moet het eigenlijk wel als ze hun eigen rentmeestersverhaal tenminste nog geloven. En de VVD? Die neemt zelfs twintig gele hesjes zonder enig idee serieus. Kom op jongeren: op de barricade! Staak, voer actie en spijbel. Het mag, want het is voor een goed en hoger doel.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden