Foto: Foto:
Huub

Rutte en Regels

  Column

Er moest een einde aan komen. Aan al die regeltjes. Toen Mark Rutte in 2010 voor het eerst premier werd van ons land was dat een van zijn eerste beloftes. Niet zo gek, trouwens. Rutte is VVD'er en die partij streeft een zo groot mogelijke vrijheid na, zeker voor ondernemers.

Liberaal en ondernemend Nederland was dus blij. Maar ook andere sectoren wreven zich in de handen bij het horen van deze belofte. Zo stoorde de zorgwereld zich al vele jaren aan alle verantwoordingsdocumenten die bij zo'n beetje elke handeling moesten worden ingevuld. Minder regels, meer vertrouwen. Daar kon niemand op tegen zijn.

We zijn inmiddels een klein decennium verder. Wat rondom de persoon van Mark Rutte in die jaren duidelijk is geworden is dat zijn woord niet veel waard is. Als de verkiezingen in het vizier kwamen beloofde Rutte van alles en nog wat. We kregen er allemaal geld bij, de stratenmaker kon eerder met pensioen en de hypotheekaftrek zou onaangetast blijven. Het grote bedrijfsleven, het grote kapitaal dus, beloofde Rutte niks. Tenminste niet in het openbaar. Via sms'jes, mailtjes en stiekeme bezoekjes probeerde hij wel een dividendbelasting af te schaffen. De 1.9 miljard die daarmee gepaard gingen waren uiteindelijk de politiek een te grote steen op de maag. En die regels?

In 2019 wordt duidelijk dat het aantal regels voor bedrijven sinds 2010 niet is afgenomen, maar met zo'n tien procent is toegenomen. En dat heb ik niet berekend, maar dat cijfer komt van het ministerie van Economische Zaken.

Rutte lacht, praat stoere taal als dat electoraal welkom wordt geacht, en belooft. Al bijna tien jaar. Het wordt tijd dat de VVD de kiezer weer eens serieus neemt. En niet alleen als er verkiezingen naderen.

Huub

Meer berichten