Foto: Foto:
Huub

Raadsvergadering

  Column

De raadsvergadering van de Helmondse gemeenteraad duurde afgelopen week slechts dertig minuten. En dat was inclusief de nieuwsjaarstoespraken van de burgemeester en van raadsnestor jan Roefs. Het loopt lekker in politiek Helmond. Iedereen is het met elkaar eens, de coalitiepartijen hoeven zich nergens zorgen om te maken.

Ik vraag me een beetje af wat de conclusie moet zijn van deze constatering. Is een saai politiek landschap inderdaad een teken dat het gemeentebestuur haar werk uitstekend doet en dat er geen reden is voor zorgen? Of verzuimen de gemeenteraadsleden, ook die van de coalitie, om hun controlerende taak goed uit te voeren? Is er sprake van politieke luiheid, is de kwaliteit van de raadsleden wel hoog genoeg, zitten mensen hun toch vrij duurbetaalde stoel alleen een beetje warm te houden?

Eerlijk gezegd weet ik het niet precies. Maar ik vraag me wel dingen af. Hoe zit het bijvoorbeeld met de plannen voor De Braak? Ik hoor niks meer over –de ongetwijfeld gestegen bouwkosten van- het nieuwe stadion. Hoe zit het met de uitbreiding op natuurgevoelig terrein van de automotivecampus? Hoe zit het met de gevolgen van regeringsbeleid voor de Helmondse minima? Wanneer gaat eindelijk de aanleg van het nieuwe Havenpark van start? Hoe zit het met het toch behoorlijk aangetaste werkklimaat op het Stadskantoor? Wat vinden de lokale politici van de nieuwe verkeerssituatie tijdens de zaterdagmarkt? Zijn er nog ontwikkelingen rondom de stankproblematiek in Brouwhuis? Hoe gaat Helmond volgend jaar om met het vuurwerk?

Misschien zijn al deze vragen op dit moment niet relevant. Het kan. Maar dat de eerste raadsvergadering van een nieuw jaar in slechts een half uur beslecht is, vind ik raar. Het controlerend orgaan van het stadsbestuur komt slechts een keer per maand bij elkaar. Als dat alleen bedoeld is om zaken af te hameren, kan de volgende vergadering misschien beter schriftelijk afgedaan worden.

Huub

Meer berichten