Foto: Foto:
Huub

Van Gend en Loos

  Column

Ik ben meestal niet zo onder de indruk van de daadkracht van de lokale politiek, maar de berichtgeving over de verhuizing van het EDAH-museum en de orgelcollectie uit de Gaviolizaal naar de voormalige loods van Van Gend en Loos doet me deugd. Al jaren is er gesproken over een nieuwe locatie voor beide collecties, nu, onder aanvoering van cultuurwethouder Antoinette Maas, gaat het er echt van komen.

Het EDAH-museum is voor een groot deel de erfenis van oud-centrummanager en EDAH-directeur Thieu de Wit. Met een groeiende groep vrijwilligers slaagde hij erin om een enorme collectie oud-supermarktspul te verzamelen. Bezoekers uit het hele land kwamen al naar het oude EDAH-pand aan de Kanaaldijk om er naar te kijken.

De Gaviolizaal is zo'n ander initiatief dat gedragen wordt door enthousiaste vrijwilligers. Nu de huidige huisvesting, de oude brandweerkazerne, gesloopt gaat worden, dreigden de orgels op straat te komen, waarmee een oude Helmondse traditie de nek zou worden omgedraaid.

De loods van Van Gend en Loos, direct naast het station wordt komend jaar omgetoverd tot een fraaie museumruimte. Een mooi initiatief, maar meteen ook een opdracht en een flinke uitdaging aan de vrijwilligers.

Om bezoekers ook in de komende jaren te blijven boeien en te interesseren, zal een inhoudelijke kwaliteitsslag gemaakt moeten worden. Een modern museum is voortaan 'interactief'; er moet wat beleefd kunnen worden. En draaiorgelmuziek? Ik ken geen pubers die het op hun playlist hebben staan.

De gemeente heeft de inzet van vrijwilligers beloond met een mooie, nieuwe locatie. Het is straks aan diezelfde vrijwilligers om te bewijzen dat ze die locatie waard zijn.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden