Foto: Foto:

Vraagtekens, mag dat?

  Column

Sinterklaas is weer naar Spanje. Het Helmondse Kasteel van Sinterklaas was weer een doorslaand succes. Ik plaats er even een vraagteken bij. Mag dat? Of overheerst de Helmondse trots en mogen we dan geen vragen stellen?

Op de eerste plaats gaat het petje af en volgt een diepe buiging. Wat een fantastisch concept heeft de voormalige Helmondse stadspromotor Peter Paul van Meerwijk toch neergezet. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens heimwee naar die blaaskaak zou krijgen, maar het is toch echt waar. Want blaaskaak of niet, hij had goede ideeën, die de stad heel wat hebben opgeleverd. Ideeën die ik van zijn stilzwijgende opvolger nog nooit heb gehoord.

Maar toch even die vraag dan. Ik zit namelijk een beetje met de subsidie in mijn maag. Het Kasteel van Sinterklaas krijgt namelijk 20.000 euro uit onze gemeenschapskas. Die komen nog eens bovenop de 35.000 euro die de intocht van Sinterklaas elk jaar kost. 55.000 euro dus voor het feest van de sint. Dat is veel geld. Maar is al dat geld eigenlijk wel nodig?

Ik las dat er dit jaar 13.500 kaarten zijn verkocht voor het Kasteel. Dat zijn er 5.000 minder dan vorig jaar, wat te wijten is aan de late intocht deze keer. Laten we uitgaan van een gemiddelde kaartverkoop van 15.000 kaarten. Een kaartje kost € 3,75. Dat betekent dat er jaarlijks ongeveer 56.000 euro binnenkomt bij de organisatie. Tel daarbij de gemeentelijke bijdrage en je zit op 76.000 euro.

Het Kasteel van Sinterklaas is een vrijwilligersinitiatief. Ik snap dat er behoorlijk wat kosten moeten worden gemaakt om de zaak mooi in te richten. En ik snap ook dat de honderden vrijwilligers zoveel mogelijk in de watten moeten worden gelegd. Maar ik vraag me toch af of die 20.000 euro gemeenschapsgeld in deze begroting wel echt nodig zijn. Misschien moet de organisatie de boeken eens openen. Of mag je dat niet vragen, omdat we zo trots zijn op dit mooie initiatief?

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden