Foto: Foto:
Huub

Gemopper in Brouwhuis

  Column

Ik woonde vroeger in Brouwhuis. Mooi, wat saai, maar niks mis mee. Ik kom er nog wel eens, op het voetbalveld vooral. En ik hoor gemopper. Veel gemopper.

Is dat raar? Nee. Want Brouwhuis krijgt het nogal voor de kiezen. In de zomer, met een beetje de verkeerde wind, kun je de Vinex-wijk het beste mijden. De bijzonder penetrante geur van een aantal bedrijven dringt zonder enige schaamte de wijk en de neuzen van de bewoners binnen. Al jaren is dat het geval en ondanks beloftes van de lokale politiek, is er nog niks veranderd.

Maar er zijn meer onderwerpen waarover gemopperd wordt. Zo is in het voorjaar afgesproken dat het BZOB-bos behouden blijft, maar hoe stevig die belofte is, daar wordt nog volop over getwijfeld. Wat gebeurt er als straks de voorziene uitbreiding van het industriegebied, het zogenaamde BZOB-Zuid plan, niet kan doorgaan? De gemeente Asten en het waterschap zijn niet bepaald enthousiast. En hoe 'licht' wordt de industriële invulling van de zone zuidwestelijk van de wijk? De politieke geloofwaardigheid is in Brouwhuis niet zo heel groot. Bewoners zijn scpetisch.

Dan is er ook nog de N279, de weg van Veghel naar Asten, ofwel de weg van de A50 naar de A67. Wordt de geluidsoverlast na de omleiding minder voor Brouwhuis? Er zal zeker veel meer verkeer overheen gaan razen. Wat zijn de gevolgen voor de geluidsoverlast, voor de uitstoot van fijnstof?

In het ED las ik vorige week dat metaalrecyclingsbedrijf Gerrits gaat uitbreiden. Meer dan vijftig wijkbewoners hadden bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen uitbreiding, maar die bezwaren zijn aan de kant geschoven. Het wordt niet slechter, het wordt alleen maar beter, zo reageerde wethouder Van de Waardenburg. Oftewel: domme Brouwhuizenaren, niet zo zeuren. Wij weten wel wat goed voor jullie is.

Ik weet het niet, maar ik heb toch de indruk dat Brouwhuis in en rond het Helmondse stadskantoor niet altijd even serieus genomen wordt. Dus dat gemopper, dat snap ik wel.

Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden