Foto: Foto:
Huub

Tradities

  Column

Tradities en gewoontes of gebruiken, veranderen. En soms verdwijnen ze. Omdat we ergens anders over denken of omdat we dingen weten die we voorheen niet wisten. Is dat erg? Nee, dat is gewoon.

Tijdens de verjaardagen stonden er bij ons kleine glaasjes met sigaretten op de tafel. En asbakken. Dat was heel gewoon. Net zo gewoon als stierenvechten in Spanje. Dat tegenwoordig nog wel gebeurt, maar allang niet meer gewoon is. En als de meester op school jarig was, dan kocht je een pakje sigaretten voor hem. Of sigaren.

Als wij thuis aten, deden we eerst een weesgegroetje. En op vrijdag aten we vis. Met de kerst stuurden we meer dan honderd kaarten naar familie en vrienden. Dat doen we niet meer. Net zoals we steeds minder thuis bevallen, we geen heksen meer verbranden en geen hondengevechten meer organiseren.

Vroeger werd de bruiloft betaald door de ouders van de bruid. En voordat je ging trouwen vroeg je om de hand aan de vader van je bruid. En als er kinderen kwamen noemde je die in een trits van doopnamen naar je opa of oma. En de kamertjes? Rose bij een meisje en blauw bij een jongen. Waarbij het trouwens altijd een verrassing was of je een jongetje of een meisje kreeg.

Het zijn maar een paar voorbeelden van tradities of gebruiken die er niet meer zijn, die sterk zijn afgenomen of die inhoudelijk veranderd zijn. Ik heb er nog nooit iemand over horen klagen. Soms veranderen dingen nou eenmaal. Omdat we ondertussen weten hoe slecht sigaretten zijn, omdat we ontkerkelijken, ons realiseren dat we dieren niet voor onze eigen lol moeten mishandelen, omdat sommige tradities gewoon een beetje raar zijn.

Het Sinterklaasfeest gaat veranderen. En de viering van Oudjaar ook. Piet wordt minder zwart en vuurwerk wordt sowieso minder. Omdat we allemaal net wat meer weten dan vroeger. Ik stel voor dat we die wetenschap niet negeren. Tradities worden niet 'afgepakt'. Die veranderen.

Huub

Meer berichten