Foto: Foto:
Huub

(zwarte) Piet

  Column

Die durft. Zet 'zwarte' tussen haakjes. Hoezo dan? Of gaat Huub zich ook aan de zijde van de roetveegpieten scharen? En gaat hij ook 'onze' traditie onderuit schoffelen? Die durft.

Eerlijk, of piet nou zwart is of pimpelpaars, het zal mij een worst wezen. Ik heb nog nooit gemerkt dat gekleurde mensen in mijn omgeving zich gediscrimineerd voelden als zwarte piet weer in het land was. Maar blijkbaar zijn er wel mensen die dat voelen. Hoeveel? Geen idee. Wonen ze ook in Helmond? Geen idee.

Ik vraag me de laatste dagen wel af waarom we zwarte piet nou per se zwart willen houden. Of het nou afbreuk doet aan 'onze' traditie als hij een beetje minder zwart wordt? Of kinderen, want daar is het feest toch voor bedoeld, het nou zo erg vinden als hij roetvegen heeft of groen of geel ziet? Ik geloof er niks van. En dat kinderen dan ineens ome Henk herkennen als zwarte piet. Is dat een ramp? Echt niet. Ik heb eens een filmpje gezien waarin een kleuterjuf een baard voordeed, een mijter opzette en een rode sjaal omdeed. 'Nou ben ik Sinterklaas', zei ze. Toen ze de klas uitliep en even later weer terugkwam als juf, wisten de kinderen haar haarfijn te vertellen dat Sinterklaas net in de klas was geweest. Ze 'geloven', dat is de hele kern van Sinterklaas, én van zwarte piet.

Waar de tegenstanders van zwarte piet het in hun holle hersens halen om het liefst zo dicht mogelijk bij kinderen te demonstreren, daar komen de voorstanders met even holle argumenten die te maken hebben met het handhaven van 'onze' tradities. Want 'ze' nemen alles van ons af.

Weet je wat ik een mooie stap zou vinden? Dat we in Helmond volgend jaar gewoon een paar gekleurde pieten aan de staf van het Kasteel van Sinterklaas toevoegen. Een geste, om te laten zien dat wij snappen dat tradities gewoon in stand blijven, ook als we ze, omwille van een minderheid, een beetje aanpassen. Of zijn we daar in Helmond nog niet aan toe?

Huub

Meer berichten