Foto: PressVisuals.com
Erik de Vries

Reuring in de stad

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die daar plaatsvinden.

Ruim anderhalf jaar geleden schreef ik op deze plek mijn eerste column. Onlangs las ik de tekst nog eens. Ik schreef dat ik het centrum van Helmond in de loop van de jaren heb zien veranderen. Dat de levendigheid die ik me van vroeger herinner een stuk minder is geworden. En dat mij dat als geboren en getogen Helmonder aan het hart gaat. Precies daarin zit mijn drijfveer om door te gaan op de weg die we zijn ingeslagen met het Centrumperspectief. Ik gun Helmond en alle Helmonders een gezellig en levendig centrum waar ondernemers een goede boterham kunnen verdienen. Maar dat gaat niet vanzelf.

In de afgelopen weken is er een paar keer reuring geweest in de stad. Over het nieuwe bestemmingsplan waarin we de winkels en horeca concentreren in de compacte kern. Over de acquisiteur die we hebben ingehuurd om te bekijken of we nieuwe winkels naar het centrum kunnen trekken om de leegstand te verminderen. Over huurprijzen die in het centrum zo hoog zijn dat het voor ondernemers moeilijk is om dat geld terug te verdienen. Aan die ophef is te merken dat de plannen die we in het Centrumperspectief abstract hebben opgeschreven, nu heel dichtbij komen. Iedereen is het erover eens dat de levendigheid terug moet komen en dat we iets moeten doen aan de leegstand. Maar als het jóuw winkel treft, jóuw broodwinning, dan voelt dat toch ineens heel anders. Dat begrijp ik heel goed.

Toch houden we vast aan de nieuwe koers. Doorgaan op de oude weg is geen optie. We moeten vernieuwen om het centrum te laten overleven. Dat kan de gemeente niet alleen. Het Centrumperspectief is gemaakt samen met de stad. Ook nu we richting uitvoering gaan, wil ik blijven optrekken met de mensen die in het centrum wonen, werken, ondernemen en te gast zijn. Er liggen echt kansen; laten we die samen grijpen!

Meer berichten