Foto: Foto:
Huub

Centrum

  Column

Vijftien landelijke ketens willen zich vestigen in het centrum van Helmond. Vijftien! Dat zegt Edwin van Buitelaar, die in maart door de gemeente werd ingehuurd voor zes maanden. Met als opdracht om de lege plekken in het centrum te vullen.
Dat halve jaar zit er inmiddels op, dus toen het ED deze zelfbenoemde retaildeskundige een podium gaf, verwachtte ik een imposant lijstje. In maart gaf hij namelijk al aan dat hij 'net begonnen' was met het bellen van een groslijst van honderd ketens, die in zijn ogen geïnteresseerd waren in een plaatsje in het centrum.
Maar helaas … In plaats van te vertellen welke nieuwe winkels door zijn bemiddeling naar Helmond verhuisd waren, kwam deze ongetwijfeld veel te dure adviseur met de mededeling dat er nog steeds zeker veertig landelijke ketens interesse hebben. Het enige concrete dat hij in het afgelopen half jaar dus heeft bereikt is een contractverlenging. Voor zichzelf.
Ik blijf het raar vinden dat onze gemeente keer op keer de hulp van externe adviseurs inroept voor dit soort klussen. Echt, landelijke ketens die willen uitbreiden gaan zelf kijken waar ze dat het beste kunnen doen. Daar helpt geen gladpraterij aan. Als een stad genoeg inwoners heeft, als de passantenaantallen goed zijn en de huurprijs in orde is, dan komen ze. En anders niet.
In het artikel geeft Van Buitelaar aan dat er mogelijk een foodhall geopend wordt in de oude bieb en dat de Brownies en Downiesketen mogelijk interesse heeft. Daar stoot hij mij even tegen de borst. We hébben in het centrum namelijk al een Brownies & Downies. Alleen heet die tegenwoordig Welkom Thuis. We hebben dus geen behoefte aan een soortgelijk, alleen veel commerciëler, initiatief. En die bieb, laat daar nou net de eigenaresse van Welkom Thuis een prachtig plan voor klaar hebben liggen.
In dit geval is het maar goed dat er van de plannen van Van Buitelaar niks terecht komt. Ik denk dat hij in februari wel weer wat te melden heeft. Over geïnteresseerde ketens die hij zal binnenhalen. In zijn volgende contractperiode.


Huub

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden