Foto: Foto:
Huub

Dirk den Hollander

  Column

'Drugsgebruikers, randfiguren, ex-verslaafden. Dat moeten we niet hebben.' Toen duidelijk werd dat in het achterste deel van de Rabobank aan de Hoofdstraat in Helmond een nieuwe stichting 'Nei Skoen' gehuisvest werd, stond een deel van 't Hout op zijn achterste poten. Overbuurman en lokaal politicus Theo van Mullekom deed er graag een schepje bovenop. Hij vond het 'schandalig' dat deze mensen in Mierlo-Hout werden 'gedumpt'.

Was de vrees van de omwonenden terecht? Nee, luidt het antwoord nu Nei Skoen ruim anderhalf jaar actief is in het pand. Was de kritiek helemaal onlogisch? Ook niet. De komst naar Mierlo-Hout werd veel te laat gecommuniceerd met de directe omgeving, waardoor de buurt de indruk kon krijgen die het, in beperkte mate, soms ook kreeg.

Goed, de start was dan niet best, inmiddels is voor iedereen wel duidelijk welke meerwaarde deze club heeft voor de doelgroep. Een doelgroep die bestaat uit kwetsbare mensen. Mensen die niet altijd passen in wat de gemiddelde Nederlander als 'normaal' omschrijft. Mensen die problemen hebben of hadden. Ze ontmoeten elkaar in een omgeving die ze rust biedt, veiligheid, een plekje waar ze mogen zijn wie ze zijn, waar niet geoordeeld wordt. Je zou kunnen zeggen dat Nei Skoen er is voor iedereen en eigenlijk is dat ook zo. Iedereen kan binnen lopen, een praatje maken en weer vertrekken.

Initiator van Nei Skoen is Dirk den Hollander. Hij kreeg in augustus een lintje voor de vele verdiensten die hij heeft op het gebied van herstel en de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Dirk is een bekende naam in ons land, maar ook daarbuiten als het gaat om re-integratie, herstel en participatie. Zelden is een lintje zo verdiend opgespeld.

Dirk den Hollander is een Helmonder die zelden op de voorgrond treedt, maar waar we echt wel heel erg trots op mogen zijn. Net zoals op Nei Skoen, een van de initiatieven waar zijn handtekening onder staat. De Helmonder van het Jaar? Wat mij betreft is hij hierbij genomineerd!

Huub

Meer berichten