Foto: Foto:
Huub

Architect(h)uur

  Column

Nu de Binnenstad-Oost steeds meer vorm krijgt, wordt ook duidelijk wat voor een huzarenstukje Woonpartners, Volksbelang en de gemeente samen voor elkaar hebben gekregen in dit ingewikkelde stedelijk herstructureringsgebied. Woonpartners en, wat mij betreft in net iets mindere mate Volksbelang, laten zien hoe mooi sociale huur anno 2018 kan zijn. De variëteit aan gevels, de stenen, de afwerking. Prachtige appartementencomplexen waarvan Wevershof er met die mooie, ronde balkons wat mij betreft uitspringt. De fijne details in het metselwerk en ook de inrichting van de openbare ruimte: het is bijzonder fraai.

Minder fraai wordt het als je vanuit die buurt naar de nieuwbouwprojecten aan de centrumkant van de Heistraat gaat. Eigenlijk verraadt de naam Hei Wonen het al. Geen idee, geen inspiratie. Gewoon 52 huizen. Woonbedrijf, de grote Eindhovense corporatie die de nieuwbouwopgave van Volksbelang overneemt, heeft duidelijk niets met Helmond. De architectuur laat dat zien. Niks Amsterdamse school, niks mooie details. De huizen krijgen een deur, kozijnen en een dak. Alleen de appartementen op de hoeken komen qua uitstraling een klein beetje boven een absoluut minimum uit. De rest van de huizen had mijn kleinzoon van vier kunnen tekenen.

Woonbedrijf wordt een steeds belangrijkere speler op de Helmondse huurmarkt. Ik was en ben daar niet enthousiast over. Zo naait de corporatie van erkend grootverdiener Ingrid de Boer -in 2017 goed voor € 246.732!- nu al haar eigen naad door het Helmondse woningverdeelsysteem volledig te negeren. De politiek zou er goed aan doen om de touwtjes bij deze club wat aan te trekken. Volksbelang is een kleine en armlastige corporatie aan het worden waarvan het meer dan twijfelachtig is of die toekomstbestendig is. Woonbedrijf lijkt er klaar voor te zijn om het bestand over te nemen. Directeur Leon van Stiphout krijgt ongetwijfeld een mooie, financiële positie in het Eindhovense en Ingrid de Boer wordt in één klap de leading lady in de Helmondse huursector. Sjef Gerris draait zich om in zijn graf. Gemeenteraad: wees op uw hoede!

Huub

Meer berichten