Foto: Foto:
Huub

Uit het centrum

  Column

Winkelen in het centrum, wonen daarbuiten. De gemeente Helmond wil het centrum compacter maken en gaat winkels aan de Marktstraat, Ameideplein en Molenstraat opdoeken. Binnen nu en tien jaar. Een slecht plan dat op de tekentafel leuk oogt, en op het bureau, netjes verpakt in een ringbandje en voorzien van een gekleurd plattegrondje, een goed overdachte indruk maakt. Maar je zult maar ondernemer zijn.

Natuurlijk was de communicatie weer eens slecht. De gemeente heeft een naam op dit gebied hoog te houden en dus werden eigenaren, huurders en andere direct betrokkenen niet of te laat geïnformeerd. En de vragen tijdens de drukbezochte informatieavond? Die mag u op een briefje schrijven en dan krijgt u later antwoord. Pff.

Al vele jaren zijn de genoemde straten, aanloopstraten naar het stadshart. Aanloopstraten, omdat er al meer bedrijvigheid is en al wat winkels zijn. Winkels die er soms al heel lang zitten. Denk aan de Chinees in de Marktstraat en de meubelzaak van Van der Horst. De komende tien jaar worden ze uitgenodigd om hun panden te verwaarlozen. Waarom zou je nog investeren in schilderwerk als je winkelpui over tien jaar plaats moet maken voor iets heel anders? Waarom die kapotte lichtbak vervangen en waarom in godsnaam bijdragen aan de reclameheffing die de gemeente jaren geleden heeft ingevoerd. Over tien jaar moet je hier weg. Moet je met je sisha-lounge naar het Havenplein, waar overigens nauwelijks nog plaats is. En Van der Horst? Naar de Veestraat?

In de strijd tegen de leegstand slachtoffert de gemeente de kleine, Helmondse ondernemers. De ondernemers voor wie de huren in het kernwinkelgebied te hoog zijn. In een stad als Breda verkassen de laatste jaren steeds meer lokale ondernemers uit het centrum naar de aanloopstraten, omdat ze de hoge huur niet meer kunnen opbrengen. Faillissement wordt voorkomen door van een A- naar een C-locatie te verhuizen. Door die C-locatie's uit het mogelijke aanbod te trekken, dreigt de gemeente Helmond nu de eigen ondernemers de nek om te draaien. Ik geloof nooit dat dat de bedoeling kan zijn.

Huub

Meer berichten