Foto: PressVisuals.com
Erik de Vries

Levendige winkelstad

  Column

Erik de Vries is wethouder Centrumontwikkeling. Hij schrijft eens per maand een column in de Traverse over het centrum van Helmond en de ontwikkelingen die er plaatsvinden.

De levendigheid terugbrengen in het centrum. Dat is de belangrijkste opdracht uit het Centrumperspectief. We willen dat mensen weer graag in ´de stad´ komen. Om te winkelen, een hapje te eten, een bezoek aan bioscoop of theater of te gaan stappen.

De laatste jaren zien we in Helmond dat de horeca hard groeit. Restaurants en cafés draaien op volle toeren. De traditionele fysieke winkel daarentegen, heeft het een stuk moeilijker. We hebben nog steeds te maken met leegstand en een aantal winkeliers heeft moeite om het hoofd boven water te houden. Ook dat is niet uniek voor Helmond. Met de opkomst van het online winkelen is de dynamiek in de binnenstad veranderd. De kunst is om een manier te vinden om daarmee om te gaan.

Om de levendigheid in het winkelhart terug te krijgen, is het belangrijk dat er een gevarieerder winkelaanbod komt. Verfrissende en nieuwe winkelconcepten voor jong en oud. Ons centrum trekt wekelijks zo'n 80.000 unieke bezoekers. Dat is veel! Al die mensen willen we een compacte kern bieden met meer variatie en kwaliteit zodat ze graag naar Helmond blijven komen. Dat gaat niet vanzelf. Daarom is sinds begin dit jaar een zogenoemde acquisiteur aangesteld namens de gemeente. Zijn taak is om actief op zoek te gaan naar winkels die zich in het centrum van Helmond willen vestigen. Dat kunnen ketens zijn, maar ook zelfstandige ondernemers. Zo lang ze maar passen in de sfeer van onze stad. Naast het aantrekken van nieuwe winkels, bekijkt hij ook of er winkeliers zijn die vanuit de aanloopstraten naar het centrum zouden willen verhuizen. Dit zijn processen van lange adem. We kunnen nu nog niet zeggen die-en-die winkel hebben we binnengehaald of verplaatst. Maar we hopen toch binnenkort de eerste bewegingen te zien. Ik hou u op de hoogte!

Meer berichten