Foto:
Huub

Pata Negra

  Column

Het centrum van Helmond moet kleiner. Minder winkels, meer gezelligheid. Nou, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Wat volgens mij wel heel erg belangrijk is, is de kwaliteit van de winkels. Zo kom ik als grote tapas-fan regelmatig bij Pata Negra in de Ameidestraat. En dat bedoel ik nou met kwaliteit!

Pata Negra is het verhaal van Soli Avila Lama. Spaans, maar eigenlijk ook Helmonds. Soli is een onderneemster die een enorme vakkennis combineert met een Spaanse passie die we in het ondernemerslandschap te vaak missen. De liefde voor haar passie zie je in haar gezellige winkel en proef je in haar olijven, tapenade en in de door haarzelf gemaakte salades, worsten en kazen.

Omdat ze op haar website ook recepten plaatst, heb ik vorige week eens geprobeerd om de gegrilde artisjokken met Iberico ham, de pata negra, te maken. Ik zal eerlijk zijn, het werd een fiasco. Hoe dat kan bij dit simpele gerecht, vroeg ik me af.

Heel simpel, ik keek bij het verwarmen in de oven naar het verkeerde gerecht en koos per ongeluk voor meer dan de dubbele verwarmingstijd in de oven. De pata negra deed zijn naam meer dan ooit eer aan: pikzwart was hij.

Volgende keer toch maar overlaten aan de echte specialist.

Ik weet nog dat Soli haar eerste winkel startte. In de Marktstraat. Toen al gaf ze aan dat ze ooit naar een groter pand wilde, met een terrasje. Sinds enkele jaren zit ze nu prominent in de Ameidestraat.

Pata Negra is zo'n winkel die ons centrum meerwaarde geeft. Met meer onderneemsters als Soli gaat het helemaal goedkomen met dat kleinere, maar mooie centrum van onze stad.

Huub

Meer berichten