Foto:
Huub

De Veldhoeve

  Column

Het Rondje Helmond bracht mij enkele jaren geleden bij Kinderboerderij De Veldhoeve in Helmond-Noord. Ik dronk er een kopje koffie en genoot van de ontspannen sfeer. Dat ene bezoek zorgde ervoor dat ik vaker kwam. Om naar de dieren te kijken, naar de kinderen die er speelden, en te kletsen met de ouders die een kopje koffie dronken op het terras. Een mooi initiatief vond ik het. En wat lag het daar mooi! Bij het wijkcentrum, de peuterspeelzaal, een jongerencentrum, een frietzaak en een fietscrossbaan.

Er is de laatste jaren het een en ander veranderd in de Breitnerlaan, aan de rand van de wijk. Het wijkcentrum is gesloten, het jongerencentrum en de peuterspeelzaal ook. De fietscrossbaan is er nog wel, maar je kunt je afvragen waarom, want een fietscrosser is er al jaren niet meer gesignaleerd. Het met zandbergen en veel plastic gedecoreerde terrein staat vol met onkruid en maakt een desolate indruk. Alleen De Veldhoeve, die is er nog!

De kinderboerderij heeft het moeilijk, zo hoorde ik al eens eerder. Er moet geld bij om de dieren te kunnen verzorgen en om de speeltuin te onderhouden. Ook is er een tekort aan vrijwilligers waardoor de deur vaak gesloten is.

Het Leger des Heils heeft het plan opgepakt om De Veldhoeve nieuw leven in te blazen, zo las ik in het ED. Ze willen de dieren, de opstallen en de vrijwilligers overnemen en het geheel uitbreiden tot een soort sociale werkplaats voor kwetsbare mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Klein probleem is dat deze tak van het Leger, naast een maatschappelijke doelstelling, ook een commerciële insteek heeft.

Ik hoop en verwacht dat de gemeente, de eigenaar van de grond en de subsidieverstrekker, positief meedenkt. Het zou doodzonde zijn als ook deze wijkvoorziening verdwijnt. Misschien een mooie gelegenheid om ook eens te kijken naar een herinrichting van dat berglandschap naast de kinderboerderij.

Huub

Meer berichten