Foto:
Huub

Referendum

  Column

HUUB

Ik ben geen voorstander van hét referendum. De onderwerpen die tot nu toe aan de orde zijn geweest, ondersteunen mij in die gedachte. Echt mensen, ik weet niet hoe het zit met dat Oekraïne-verdrag. Ook het laatste referendum, over de aftapwet, vond ik niet nuttig. Er zitten voor mij veel te veel mitsen en maren aan om een eenduidig 'ja' of 'nee' te geven. En dus ben je volledig afhankelijk van de mensen die je erover informeren.

Geloof je die betrouwbaar ogende meneer van de veiligheidsdienst als hij zegt dat een uitbreiding van bevoegdheden echt noodzakelijk is, of heb je meer met de jongedame die aangeeft dat die uitbreiding helemaal niet nodig is?
Ik-weet-het-niet!

De enige onderwerpen waar je wél een referendum over kunt houden, zijn wat mij betreft ethische kwesties. Daar liggen de zaken over het algemeen veel eenduidiger en eenvoudiger.
Ben je voor of tegen abortus? Vind je dat er met menselijke genen gerommeld mag worden en: vind je dat je organen na je dood in principe voor de gemeenschap zijn, tenzij je aangeeft dat niet te willen?

Dit laatste onderwerp staat nu centraal. Hoewel de cowboys van Geenstijl het op de politieke agenda hebben gezet en ik geen fan ben van dit opruiende medium, vind ik dit nu bij uitstek een prima onderwerp om een referendum voor te organiseren. Wat mij betreft dan trouwens wel meteen een correctief of bindend referendum, zodat de uitslag geen speeltje wordt van de politiek.
Geef vooraf duidelijke richtlijnen aan over wanneer het referendum 'telt' en bij welk verschil sprake is van een duidelijke voorkeur van het Nederlandse volk. Dus voor één keer: ga even naar die verschrikkelijke website en zet je handtekening. Als je wilt.

Huub

Meer berichten